Απάντηση του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα σε δημοσίευμα για τον Αχελώο

«Σχετικά με δημοσίευμα στο οποίο φέρομαι να είπα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας “μην ανησυχείτε άδικα κύριε Φαρμάκη” δηλώνω ότι ουδέποτε συζήτησα μαζί του το ζήτημα.

Όσον αφορά στο έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε να υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό ώστε να μπορούν να αρδευτούν όλες οι καλλιέργειες χωρίς να υπάρξει μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και επιπλέον να αποκατασταθεί βαθμιαία ο υδροφόρος ορίζοντας ιδιαίτερα στην Ανατολική Θεσσαλία.

Τα σχέδια διαχείρισης τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο προβλέπουν με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία όπως: εξοικονόμηση νερού, κατασκευή φραγμάτων στην λεκάνη Πηνειού καθώς και μεταφορά νερού εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Μετά την έγκρισή τους έχοντας αυτά σαν οδηγό, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιταχυνθούν τα έργα και οι δράσεις που προτείνονται από τα σχέδια διαχείρισης ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και οι Θεσσαλοί να έχουν το αναγκαίο νερό για κάθε χρήση (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία)».

Απάντηση του «Νέου Αγώνα»

Παραθέτουμε το δημοσίευμα της Πατρινής εφημερίδας «Πελοπόννησος της Δευτέρας» όπου ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προβαίνει σε δήλωση για το θέμα του Αχελώου κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου:

«Τη δική του απάντηση, μέσω της «Πελοποννήσου της Δευτέρας», δίνει ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει στην ατζέντα του καμία σκέψη για υποκίνηση της υπόθεσης.

Η «ΠτΔ» θέλησε να μάθει την άποψη, επί του θέματος, του Πατρινού περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και επίσημα από 1/1/2024. Η εκτροπή του Αχελώου είναι μια υπόθεση που, εάν ξανάνοιγε, θα προκαλούσε «εμφύλιο» μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας!

Ο κ. Κουρέτας, πάντως, απόρησε με τις δηλώσεις του κ. Φαρμάκη και έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Καταρχάς, δεν κατανοώ γιατί ο κ. Φαρμάκης θέτει θέμα Αχελώου. Αφενός το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας δεν αφορά τον Αχελώο, το θέμα του οποίου είναι εκτός συζήτησης, αφού έχει αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν έχει κανένα νόημα, συνεπώς, οποιαδήποτε κουβέντα περί Αχελώου. Θεωρώ πως βιάστηκαν όσοι μίλησαν επί του θέματος. Ανησυχούν για κάτι χωρίς λόγο. Το βασικό για εμάς είναι με ποιο τρόπο θα έρθει νερό στη Θεσσαλία. Και αν το διαβάσετε, υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο 45 σελίδων που προβλέπει τα πάντα. Επαναλαμβάνω, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου έχει σταματήσει από το ΣτΕ. Είναι σαν να έχουμε ένα κόκκινο φανάρι μπροστά μας και να συζητάμε αν θα περάσουμε ή όχι. Αφού είναι κόκκινο, δεν μπορούμε να περάσουμε».

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο κ. Κουρέτας θεωρεί πως το θέμα του Αχελώου έχει «παγώσει» από το ΣτΕ, άρα δεν χρειάζεται περαιτέρω διεκδίκησή του από τους φορείς της Θεσσαλίας, ασχέτως αν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξετάζει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα ενός έργου.

Ωστόσο όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας δημοσίευμα, το ΣτΕ έχει αποφανθεί για το αρχικό σχέδιο των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και όχι για τα 250 εκατομμύρια κυβικά κι εκεί οι αντιρρήσεις του έχουν να κάνουν με διαδικαστικά θέματα όπως Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης, Σχέδιο Λεκάνης Απορροής Πηνειού και προστασία του μοναστηριού στον Άγιο Γεώργιο Μυρόφυλλου. Τα δύο πρώτα έχουν δρομολογηθεί, ενώ το τρίτο είναι μια τεχνική λύση είτε ταπείνωση της στάθμης του φράγματος της Συκιάς ή εγκιβωτισμός, η οποία είναι εύκολο να μελετηθεί από τον τεχνικό κόσμο.

Είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν επιχειρεί να περάσει με κόκκινο, αλλά μπορεί να περιμένει να ανάψει το «πράσινο». Κι επειδή έχει γίνει πολύ κουβέντα για το αν είναι μακροπρόθεσμο έργο το φράγμα της Συκιάς, ενημερώνουμε το νέο περιφερειάρχη ότι απαιτεί κάτι λιγότερο από δύο έτη και μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί (η Σκοπιά για παράδειγμα θα κοστίσει πάνω από 350 εκατομμύρια). Άρα σε ένα master plan που δεν θα στηριζόταν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, παρά μόνο σε επιστημονικά δεδομένα και έχοντας ως γνώμονα ότι η ολοκλήρωση των έργων κεφαλής του Αχελώου αποκαθιστά και το περιβάλλον στην Αργιθέα και το αξιοποιεί, αλλά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο που έχει ταπεινωθεί εγκληματικά θα προτασσόταν η επίσπευση των δράσεων τεχνικών και νομικών για την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου. Ειδικότερα τώρα με σχέση κόστους – οφέλους, το κυβικό μέτρο από τη Συκιά κοστίζει ένα ευρώ, από τα μεσαία φράγματα δηλαδή τη Σκοπιά και το Μουζάκι 2,5 με 3 ευρώ και από τον Ληθαίο 11 ευρώ το κυβικό.

Και το σημαντικότερο τα μεσαία έργα έχουν χρόνο ωριμότητας από 5 έως 8 έτη, ενώ η Συκιά μόλις 2,5 έτη… Άρα μπορούμε αντί να περάσουμε με «κόκκινο» να ανάψουμε το πεζοφάναρο για να ανάψει γρηγορότερο το πράσινο…

Τώρα αν θα έχει σε αυτό αντιρρήσεις ο κ. Φαρμάκης ουδόλως μας απασχολεί σε μια Θεσσαλία που είναι διαλυμένη μετά τις θεομηνίες και «διψά» για έργα πνοής.

Επειδή θεωρούμε ότι ο νέος Περιφερειάρχης έχει ένα αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και είναι άνθρωπος της δράσης, θερμαίνουμε την ελπίδα ότι το έργο του Αχελώου το οποίο έχουν παγώσει οι «πολιτικές ελίτ» και τα συμφέροντα των Αθηνών, μπορεί ο ίδιος, και θα μας βρει συμμάχους σε αυτό για το κοινό συμφέρον της Θεσσαλίας, να συμβάλλει στην υλοποίησή του.

«Ν.Α.»