Χιλιάδες στρέμματα στον Καρδιτσιώτικο κάμπο κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα (φωτο)

«Θα σπείρουμε; Θα μπορέσουμε να ποτίσουμε φέτος»; Πρόκειται για ένα καίριο ερώτημα που κυριαρχεί στις τάξεις χιλιάδων παραγωγών στο Νομό Καρδίτσας.

Έχουμε εισέλθει στο Φλεβάρη και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει από το κεντρικό κράτος οι στοιχειώδεις εργασίες αποκατάστασης των αρδευτικών υποδομών που καταστράφηκαν από τον «Ντάνιελ» στους ΤΟΕΒ και τους Δήμους.

Η αγωνία στις τάξεις των αρδευτών είναι διάχυτη και εντείνεται όσο καταγράφεται στασιμότητα από την πλευρά της πολιτείας στην αποκατάσταση των αρδευτικών υποδομών καθώς και της αγροτικής οδοποιίας, με το χρόνο να κυλά σε βάρος της νέας αρδευτικής περιόδου.

Στο… και πέντε

Χρονικά βρισκόμαστε στο… και πέντε. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ακόμη και αν ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων, θεωρείται βέβαιο ότι στρέμματα θα μείνουν απότιστα. Το ζητούμενο είναι να αρχίσει το συντομότερο η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων. Ακόμη πιο κομβικό όμως είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις με την παροχή όλων των απαιτούμενων μηχανημάτων έργου και του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως ανέφεραν στον «Νέο Αγώνα» έμπειροι κύκλοι του χώρου, εισήλθαμε στον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι παραδοσιακά από τα τέλη του επόμενου μήνα και κυρίως τον Απρίλιο θα αρχίσουν να καταγράφονται οι πρώτες ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών αν ο καιρός δεν σταθεί σύμμαχος. Ανάγκες οι οποίες θα μεγαλώνουν στη συνέχεια, όσο πλησιάζουμε προς την θερινή περίοδο.

Περισσότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών