Διατήρηση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας, με το οποίο θα ενοποιηθεί το Ειρηνοδικείο

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας. Επίσης την κατάργηση του Ειρηνοδικείου και την ενοποίησή του με το Πρωτοδικείο. Να θυμίσουμε, όπως είχε γράψει ο «Νέος Αγών» (εδω) οτι είχε προκύψει κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης του Νομού Καρδίτσας από το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με βάση το οποίο προτείνονταν η ενοποίηση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας με εκείνο των Τρικάλων και έδρα τα Τρίκαλα!

Συγκεκριμένα το σχέδιο του Υπουργείου αναλυτικά (εδω) αναφέρει: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39)».