Την αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του νερού εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη σημερινή συνεδρίαση (28/5).
Συγκεκριμένα συζήτησε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλία με τη σύσταση ιδιωτικού φορέα μορφής Α.Ε. για τη διαχείριση των υδάτων (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής δημ. παράταξης Κων/νου Ξυλομένου.
Στην εισήγησή του ο κ. Ξυλομένος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η σύσταση ιδιωτικού φορέα με τη μορφή Α.Ε. για τη διαχείριση των υδάτων, αγνοώντας παντελώς και την ΚΕΔΕ, αποτελεί ακόμη μια αντί-αυτοδιοικητική πρακτική της κυβέρνησης με καταστροφικές συνέπειες. «Η παραχώρηση ενός ακόμη δημόσιου αγαθού όπως το νερό σε ιδιωτικά συμφέροντα με fast track διαδικασίες και προσχηματική διαβούλευση η οποία βέβαια δεν έτυχε της δημοσιότητας που θα έπρεπε για ευνόητους λόγους, ναρκοθετεί το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου» είπε και πρόσθεσε: «Η Ολλανδική εταιρεία ΗVA η οποία και εκπόνησε το MasterPlan σε χρόνο ρεκόρ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, προτείνει την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, την στιγμή που ο αντίστοιχος φορέας στη χώρα της είναι δημοσίου συμφέροντος».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γεννάδιος σημείωσε ότι ο δρόμος άνοιξε διάπλατα μέσω του ν. 4964/2022, σύμφωνα με τον οποίο επαναμεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Με τον ν. 5037/2023 οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αφαιρέθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία και ανατέθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποτέλεσε ένα τρίτο βήμα. «Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της αδυναμίας της ΡΑΕ να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, η νομοθετική επιλογή της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της στις υπηρεσίες παροχής ύδρευσης προκαλεί εύλογη ανησυχία» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Θανάσης Μακροστέργιος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε: «Δεν είναι η πρώτη αφορά που αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για μια καταστροφή παριστάνουν στη συνέχεια τους σωτήρες. Όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση που αφορά το νερό και τα λαϊκά προβλήματα. Όλες προέταξαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και στη συγκεκριμένη περίπτωση της κοινοτικής οδηγίας για το νερό. Η οδηγία με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία ήδη από το 2003 επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού και διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης του».
Αναφερόμενος στο Ολλανδικό master plan για τη Θεσσαλία, ανέφερε ότι έγινε μια προσπάθεια να ντυθεί με επιστημονικό μανδύα η πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού και της παράδοσης του Θεσσαλικού κάμπου στα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των αγροτικών και λαϊκών νοικοκυριών.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά αιτήματα διαχρονικά ήταν ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υπενθυμίζοντας τις μεγάλες «μάχες» για το αρδευτικό νερό τα καλοκαίρια. Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχουν ως στόχευση τη σύγκλιση. «Αν θέλουμε να δυναμώσουμε την αντίδρασή μας θα πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη και όχι να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη (κομματική) φρασεολογία» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι στα προηγούμενα σχέδια ΣΔΛΑΠ το αγρόκτημα της Καρδίτσας δεν ήταν μέσα στις επικίνδυνες περιοχές για τις πλημμύρες και η Καρδίτσα δεν ήταν στις περιοχές που κινδύνευαν άμεσα από πλημμύρα.
«Στο νέο φορέα, η ύδρευση αφορά το 10% και η άρδευση το 90%. Σε αυτό τον φορέα που προτείνουν, δεν προβλέπεται εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης που χρειάζεται» ανέφερε και επισήμανε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να προχωρήσουμε σε εθελοντικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ ύστερα από μελέτη βιωσιμότητας. «Η ΔΕΥΑ Καρδίτσας είναι μια ΔΕΥΑ που δεν οφείλει» σημείωσε και συνέχισε: «λέμε δεν πρέπει να υπάρχει Α.Ε στον ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι. Θα πρέπει ο ενιαίος φορέας να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και οι ευπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να ελέγχουν πάνω από το 50%».