Στροφή από την… αρχική ιδέα δημιουργίας μίας ΔΕΥΑ για όλη τη Θεσσαλία μέσω του νεοσύστατου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση.
Έπειτα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συνένωση των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με τη σταδιακή διατήρηση μιας ενιαίας ΔΕΥΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Εύλογα ερωτήματα σχετικά με το σενάριο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» και στην εκπομπή «Πρωινό Μαγκαζίνο» στο «Ράδιο Θεσσαλία» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Καρδίτσας Γιώργος Καπράνας, ανέλυσε το αρχικό σκεπτικό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Οργανισμού για όλη τη Θεσσαλία. Προβλεπόταν να είναι κύριος υπεύθυνος για τη διαχείριση του νερού λειτουργώντας ως ανώνυμη εταιρεία, ιδιωτικού χαρακτήρα. «Μεγάλος αριθμός εργαζομένων και τα σωματεία των ΔΕΥΑ αντιδράσαμε στο ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ενιαίου Φορέα ιδιωτικού χαρακτήρα που θα διαχειρίζεται το νερό και θα αντικαθιστά υπηρεσίες που αποτελούν δημοτικές περιουσίες. Όπως ακούσαμε από τον Υπουργό, κ. Σκυλακάκη, η ίδρυση μιας ενιαίας ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, θα γίνει με fast track διαδικασίες. Δεν ξεσηκώθηκαν μόνοι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι δήμαρχοι που ανήκουν στην ΚΕΔΕ. Αντιλήφθηκαν ότι δεν θα λειτουργήσει, θα ήταν μια ”φούσκα”. Οπότε ερχόταν το επόμενο ερώτημα σχετικά με το που θα μετακινηθούν και σε ποια πόστα αντίστοιχα. Τα ερωτήματα από τότε ήταν πολλά, όπως τί θα συμβεί με το προσωπικό, καθώς άτομα έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Δεν υπάρχουν επίσης μηχανήματα στις υπηρεσίες αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Αναγκαίες οι προτάσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑ, το νερό ως κοινωνικό αγαθό
Επιπλέον, ο κ. Καπράνας αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να ακούσει προτάσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. «Θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί δεν γίνεται στην πράξη η ίδρυση μιας ενιαίας ΔΕΥΑ. Είναι δύσκολο ανά Νομό. Πώς θα αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες εφόσον γίνει συγχώνευση των ΔΕΥΑ; Αναγκαστικά μετά τα έργα θα δίνονται σε ιδιώτες, και τα έργα επίσης με τη μορφή ΣΔΙΤ. Προβλέπεται να δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 2,5 δις ευρώ για αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί, και καινούρια δίκτυα. Υπήρχαν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου το ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα; Κακές παροχές στους δημότες, υψηλό κόστος, ακριβό νερό. Με αποτέλεσμα να κρατικοποιείται ξανά. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι ανταγωνιστικό προϊόν για να μπουν κανόνες», σημείωσε με νόημα ο κ. Καπράνας.
Η διαχείριση των χρεών περνάει στους… Δήμους
Ένα ακόμη σοβαρό θέμα αποτελεί η διαχείριση των χρεών των ΔΕΥΑ, για τα οποία το αρμόδιο Υπουργείο υποστήριξε ότι θα τα αναλάβουν οι Δήμοι ως προς την αποπληρωμή τους. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Καπράνας, μερικές ΔΕΥΑ όπως αυτή της Καρδίτσας παρουσιάζουν πλεόνασμα και βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες. «Η ΔΕΥΑΚ πρόκειται για μια υπηρεσία διαχείρισης των υδάτων με οικονομικό απόθεμα της τάξεως των δύο εκατ. ευρώ, ενώ έχει αποκτήσει εξοπλισμό και τεχνογνωσία με την πάροδο των χρόνων σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ», τόνισε ο κ. Καπράνας.
Το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Καρδίτσας είναι ο μικρός αριθμός προσωπικού, όπως υπογράμμισε ο κ. Καπράνας, αναφερθείς στα ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ στους άλλους Δήμους. «Σκεφτείτε πως οι άλλες ΔΕΥΑ του Ν. Καρδίτσας όπως στους Σοφάδες, διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό δύο ή τριών ατόμων, ενώ δεν έχουν ούτε κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτή η συνένωση των ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα θα συμβεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με οικειοθελή αρχικά συνένωση. Αυτό είναι ο θεωρητικός σχεδιασμός. Έπειτα, θεωρώ ότι θα λάβει και υποχρεωτικό χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπράνας.
Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών…