Η λίστα των... μονομάχων που βγαίνουν νοκ άουτ όλο και μεγαλώνει

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πάνω από είκοσι ποδοσφαιριστές στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ενώ δεν έχει βγει ακόμη ο μισός Οκτώβριος, έχουν τραυματιστεί σοβαρά με ρήξη χιαστών και οδηγήθηκαν στο χειρουργείο!

Ο τελευταίος μετά τον Ντάνι Καραβαχαλ της Ρεάλ Μαρδίτης που διαλύθηκε το γόνατό του στον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ, είναι ο Ντουβάν Ζαπάτα της ιταλικής Τορίνο. Σε σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίας “Μάρκα” διαβάζουμε τη λίστα:

Στην Αγγλία ο Ρόδρι της Μάνσεστερ Σίτι, ο Μπότμαν και ο Λασέλς της Νικούκαστλ, ο Γκονζάλες και ο Κάλαϊτζιτς της Γουλβς. Στην Ισπανία ο Καρβαχάλ της Ρεάλ, ο Μπερνάλ της Μπαρτσελόνα, ο Τραορέ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο Μπόρχα της Ατλέτικο. Στην Ιταλία ο Μπρέμερ της Γιουβέντους, ο Ζαπάτα και ο Ιλχάν της Τορίνο, ο Σκαμάκα και ο Σκαλβίνι της Αταλάντα, ο Φλορένσι της Μίλαν, δίχως να υπολογίζουμε τι συμβαίνει στη Γερμανία και στη Γαλλία όπου υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Μιλάμε δηλαδή για “πόλεμο”! Για κανονικό Κολοσσαίο και για “μονομάχους της αρένας” (ΦΩΤΟ) όπως τους χαρακτηρίζουμε από τη στήλη τους ποδοσφαίριστές, που προσπαθούν ν’ ανταποκριθούν σε ένα τερατώδες καλεντάρι αγώνων που έχουν δημιουργήσει τα αρπαχτικά για να κάνουν ακόμη πιο εμπορικό και προσδοφόρο σε κέρδη το προϊόν.

Όλα στο βωμό του χρήματος και φυσικά η υγεία και σωματική ακεραιότητα των αγωνιζομένων. “Πεθαίνει” ο ένας, παίρνει τη θέση του στο πεδίο της μάχης ο επόμενος! Στο ίδιο δημοσίευμα με τη λίστα των παικτών που έχουν ήδη χάσει τη χρονιά, η ισπανική μεγάλη εφημερίδα φιλοξενεί και μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πάμπλο Γκέλμπερ, ενός εκ των κορυφαίων χειρουργών.

Μεταξύ άλλων ο γιατρός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πιθανότητα 50-60% ένας παίκτης μετά από τέτοιο τραυματισμό να επιστρέψει ακριβώς στο επίπεδο που βρισκόταν. Η σοβαρή ανάρρωση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από ένα χρόνο. Οι ποδοσφαιριστές λόγω της αδιάκοπης καταπόνησης έχουν πλέον πολύ βαριά πόδια. Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεκινά κανείς το χειρουργείο και βλέπει τα πάντα κατεστραμμένα. Δυστυχως ως άνθρωποι δεν μπορούμε να επισκευάσουμε τα πάντα…»

Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα αδυσώπητο σύστημα που δεν λογαριάζει τίποτα. Εδώ μπορεί κάποιοι να επιχειρηματολογήσουν λέγοντας ότι πρόκειται για εκατομμυριούχους αθλητές που εν γνώση τους μπαίνουν σ’ αυτόν τον “πόλεμο”, άρα δεν θα πρέπει να ζητάνε και τα ρέστα.

Μπορεί να έχει μια βάση αυτή η άποψη, αλλά εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στα αρπαχτικά που έχουν καταστήσει πλέον το ποδόσφαιρο ένα “τηλεοπτικό τερατούργημα” που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε…

Ήδη το χουν κανταντήσει ένα “λαμπερό τσίρκο” με καθημερινές παραστάσεις, αναλώσιμους πρωταγωνιστές και θεατές που τρώνε πατατάκια…

ΠαραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Η γνωστή φράση “χαίρε καίσαρα οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν” που επιλέξαμε σήμερα για το ρητό της ημέρας (για να δέσει και με το θέμα), σύμφωνα με Ρωμαίους ιστορικούς, ακούστηκε κατά τη διάρκεια ενός αιματοβαμμένου “σόου” που έστησαν ο Κλαύδιος με τον Νέρωνα το 52 μ.χ στη Ρώμη.

Μια ναυμαχία σε λίμνη όπου γύρω – γύρω είχαν κατασκευάσει κερκίδες για τους θεατές και μονομάχους τους αιχμαλώτους και καταδικασμένους που έπρεπε να χωριστούν σε δύο στόλους των 50 πλοίων και να πολεμήσουν μεταξύ τους. Βαφτίστηκαν, μάλιστα οι – με το ζόρι – αντιμαχόμενοι “Ρόδιοι” και “Σικελιανοί” και τελικά μη έχοντας άλλη επιλογή, κατέσφαξαν ο ένας τον άλλον υπό τα βλέμματα και τις κραυγές του πλήθους. Tελικός… Τσάμπιονς Λιγκ δηλαδή!

Οι μόνοι που έλειπαν ήταν ο Τσέφεριν, η κουστωδία της ΟΥΕΦΑ και οι χορηγοί!!!

——————————

«Χαίρε καίσαρα οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

Μονομάχοι της Ρώμης