Παρέμβαση του Κώστα Τσιάρα ζητά ο Κώστας Τέλιος για συνδεδεμένες και μέτρα στήριξης

Την παρέμβαση του συντοπίτη Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος για τη μείωση των ορίων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Με επιστολή του, υπογραμμίζει ότι η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη, αν όχι ανύπαρκτη και η κατάσταση καθιστά αδύνατο να πιάσουν οι αγρότες το ελάχιστο όριο της στρεμματικής απόδοσης που απαιτείται για τη λήψη της συνδεδεμένης στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι.

Ως αγρότης και ο ίδιος, σημειώνει πολλοί έχασαν μηχανήματα και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθειά ανάκαμψης και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να στηρίζουνε την τοπική και εθνική οικονομία.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Με την παρούσα επιστολή, οι αγρότες της Καρδίτσας απευθυνόμαστε σε εσάς, για να σας εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε φέτος στην παραγωγή μας, η οποία όπως γνωρίζετε έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τα χωράφια μας και να ζητήσουμε την άμεση λήψη μέτρων, που θα διασφαλίσουν την επιβίωσή μας.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες, όχι μόνο κατέστρεψαν τις καλλιέργειες μας, αλλά γέμισαν και τα χωράφια με γλίνα τοξική καθιστώντας το έδαφος ακατάλληλο για καλλιέργεια, πέραν του γεγονότος ότι τα νερά έμειναν στο έδαφος πολύ καιρό. Οι περισσότεροι από εμάς αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε επανασπορές, σε πολλές περιπτώσεις και τρεις φορές, χωρίς να έχουμε λάβει καμία αποζημίωση για τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειές μας. Ακόμη και οι επανασπορές δεν απέδωσαν, και η φετινή παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη, αν όχι ανύπαρκτη.

Αυτή η κατάσταση καθιστά αδύνατη την επίτευξη των πλαφόν που απαιτούνται για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Για το βαμβάκι, το πλαφόν είναι τουλάχιστον 270 κιλά ανά στρέμμα, ενώ για το καλαμπόκι 900 κιλά ανά στρέμμα. Φέτος, κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατο.

Επιπλέον, πολλοί από εμάς χάσαμε μηχανήματα και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της καταστροφής, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθειά μας να ανακάμψουμε.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας και την επανεξέταση των προϋποθέσεων, για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σας καλούμε να μειώσετε τα όρια παραγωγής για φέτος – δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που αντιμετωπίσαμε – σε πιο ρεαλιστικά, τα οποία να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως παραγωγοί και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική και εθνική οικονομία.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και την υποστήριξη σας στις δίκαιες διεκδικήσεις μας».