Βροντερό «όχι» από τους Δήμους Αργιθέας και Πύλης στην εγκατάσταση αιολικών

Bροντερό ήταν το «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Πίνδου και συγκεκριμένα σε ορεινές δημοτικές ενότητες των Δήμων Αργιθέας και Πύλης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι δύο Δήμοι, όπου και δηλώθηκε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιστρέψουν να συμβεί αυτό το «ανομολόγητο έγκλημα στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης».

Αφορμή της σημερινής σύσκεψης, στάθηκε η αδιανόητη απόφαση του ΥΠΕΝ να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, για την όποια είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά πριν από ένα χρόνο στις θέσεις «Αυγό», «Κορυφή Καρατζιούνη», «Νταλαμήτρου», «Κορυφή Καυκιάς», «Κορυφή Καυκιάς», «Ψηλά Δένδρα», «Μαυροβούνι», Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων και Αργιθέας, Δήμων Πύλης και Αργιθέας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι δύο Δήμοι, μέσω της ευρείας και ανοιχτής σύσκεψης, ανέλαβαν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τοπικούς παράγοντες, φορείς και πολίτες για συστράτευση στον αγώνα τους και στις προσπάθειές τους για ανατροπή της παραπάνω απόφασης αλλά και να δρομολογήσουν – καθορίσουν τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης της κυβερνητικής απόφασης που μόνο προβλήματα θα σηματοδοτήσει στα πανέμορφα βουνά της περιοχής.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας και ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου ο οποίος ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίσουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς! Τραγική εξέλιξη η απόφαση εγκατάστασης αιολικών στις περιοχές μας. Μας θεωρούν άγονη «γραμμή», με την ΡΑΕ να μας «φιλετάρει», χωρίς να λαμβάνεται τίποτα υπόψιν, από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εγκατάστασης. Θεωρούμε αδιανότητο η ΤΑ να μην συμμετέχει καθώς & οι ενεργοί πολίτες στο επιχειρούμενο σχέδιο συγκρότησης ενός ενιαίου χωροταξικού για τις ΑΠΕ(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς, με την γνωμοδότησή μας να έχει ΜΟΝΟΝ συμβουλευτική και ΟΧΙ δεσμευτική ισχύ. Στη συνέχεια θα γιγαντώσουμε τη φωνή φωνή μας, γιατί μεγάλα έργα δεν είναι είναι μόνο τα αιολικά, αλλά το μέλλον των παιδιών μας.»

«Σκάνδαλο», χαρακτήρισε την απόφαση του ΥΠΕΝ, ο νομικός σύμβουλος των δύο Δήμων κ. Τρύφων Κόλλας, ο οποίος ανέλαβε να προωθήσει την υπόθεση προς δικαίωση στο ΣΤΕ, καθώς όπως είπε «η συγκεκριμένη ΑΕΠΟ έχει βγει χωρίς έγκριση επέμβασης, χωρίς την ειδική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), ενώ καμία περιβαλλοντική Υπηρεσία δεν έχει γνωμοδοτήσει θετικά.», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΑΕΠΟ γι’ αυτό το έργο με οποιαδήποτε σύνθεση του ΣΤΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή.

Στη συνέχεια θέση στο βήμα πήραν αξιόλογοι εισηγητές, καθηγητές πανεπιστημίων, δημ. σύμβουλοι, αλλά και μέλη οργανώσεων και φορέων, γνώστες του θέματος και των αναγνωρισμένων δυνητικών καταστροφικών και ανεπανόρθωτων ζημιών που μπορούν να προκληθούν από την κατασκευή τέτοιου είδους φαραωνικών έργων, όπως… οπτική όχληση, ηχητική όχληση, επιπτώσεις στην άγρια ορνιθοπανίδα, την κτηνοτροφία, την γεωργία, τον τουρισμό & στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ νέες μελέτες αναφέρουν οτι συμβάλουν στην ανάδειξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σημαντικές παρατηρήσεις έγιναν από τους εισηγητές στο γεγονός ότι παρά την εισχώρηση των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, το κόστος αυτής για τους πολίτες παραμένει από τα υψηλότερο στην Ευρώπη, και η αδικαιολόγητη, όπως αποδείχτηκε τρεμούρα να απολιγνιτοποιηθεί η χώρα και να καταστεί «πράσινη», αποδείχτηκε καταστροφική, καθώς για την λειτουργία των ΑΠΕ χρειάστηκαν τεράστιες ποσότητες εισαγόμενου φυσικού αέριου, το οποίο αποτελεί ορυκτό καύσιμο, άρα μη πράσινο, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία κυρίως, η Πολωνία κι άλλες τα λιγνιτορυχεία τους εργάζονται κανονικά.

Με το πέρας των εισηγήσεων από τους ομιλητές, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Δ. Πύλης & της συσκέψεως κ. Θαν. Μπαλατσούκας, ανέγνωσε στην αίθουσα τις δράσεις που θα αναληφθούν, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε ανέλπιστα και είναι οι εξής:

Την έκδοση και έγκριση κοινού ψηφίσματος από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων, κατά της αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/98120/6844/13-09-2024 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του ΥΠΕΝ, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 193,4 MW στις θέσεις «Αυγό», «Κορυφή Καρατζιούνη», «Νταλαμήτρου», «Κορυφή Καυκιάς», «Κορυφή Καυκιάς», «Ψηλά Δένδρα», «Μαυροβούνι», Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων & Αργιθέας, Δήμων Πύλης & Αργιθέας, Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων

Ζητώντας:

α) Να ανακληθεί η παραπάνω ΑΕΠΟ σαν παράνομη, καθότι προηγήθηκε απορριπτική από το ΥΠΕΝ πριν από ενάμισι χρόνο, σε ίδια πεδία και με τα ίδια στοιχεία μελέτης.

β) Να επισπευθεί επιτέλους η αξιολόγηση κι αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και μέχρι να γίνει αυτό, να παγώσουν όλες οι διαδικασίες.

γ)Ουσιαστική συμμετοχή της ΤΑ και απαραίτητα σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Κοινοτήτων σε όλη τη διαδικασία.

δ) Οι ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), να μην γίνονται από τις εταιρείες, αλλά από ανεξάρτητους φορείς οι οποίοι αποδεδειγμένα θα μελετούν επί του πεδίου, κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται.

ε) Για τα υψόμετρα εγκατάστασης αιολικών, να υπάρχει σαν δέσμευση η σύμφωνη γνώμη των Δήμων. Σε αντίθετη περίπτωση, να μην υπερβαίνει τα 800μ..

στ) Να προβλέπεται ρητά η δέσμευση στην υποβαλλόμενη ΜΠΕ με ρήτρα μη εφαρμογής η απόσυρση όλων των υλικών γενικά των εγκαταστάσεων, με το πέρας της λειτουργίας τους, για την απαλλαγή του περιβάλλοντος, από τα παραπάνω εκτρώματα.

ζ) Ρητή απαγόρευση τέτοιων εγκαταστάσεων σε περιοχές NATURA, Εθνικούς Δρυμούς, Βιοτόπους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Θρησκευτικούς προορισμούς και Γεωπάρκα.

Το Παραπάνω ψήφισμα να αποσταλεί στο ΥΠΕΝ, στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών και να κοινοποιηθεί στους βουλευτές των Νομών Τρικάλων & Καρδίτσας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όπως και στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του Νομού μας.

Με πληροφορίες απο το Pylinews.gr