Tην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση- πιλοτική πολεοδόμηση στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην περιοχή του Παλαμά, προωθεί ο Δήμος. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου ύψους 620.000 ευρώ, επιδιώκει να την εξασφαλίσει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας εκπόνησης της μελέτης. Παράλληλα μέσω προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος Τρικκαίων θα αναλάβει την επίβλεψη του έργου, οι υπηρεσίες του οποίου διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια.
Πρόκειται για μια έκταση 425 στρεμμάτων που μεταξύ των οδών Αγράφων- Βουλγαροκτόνου και περιφερειακού, όπως φαίνεται στο τρίγωνο του χάρτη.
Σε ότι αφορά τη μελέτη σκοπιμότητας, στην εισήγηση, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσίων κ. Ελένη Τζέλλα μεταξύ άλλων ανέφερε: « Νοτιοδυτικά του οικισμού Παλαμά περιοχή των 425 στρ. που έχει χαρακτηρισθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χρήζουσας ανάπλασης κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ν.1337/83 εντάχθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό με το Ρυμοτομικό Σχέδιο του 1933 (ΦΕΚ151Α). Το ρυμοτομικό δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα η περιοχή σήμερα παρουσιάζει μορφή ως εκτός σχεδίου χωρίς τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, κοινωφελείς εγκαταστάσεις, οι κατοικίες δομούνται επι ενός αγροτικού δικτύου και όχι με την εγκεκριμένη ρυμοτομία ενώ οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να δομήσουν νόμιμα και να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Πρόσθετα η έκταση λειτουργεί ως «κενό» μεταξύ της ανεπτυγμένης οικιστικής περιοχής με το Πολεοδομικό Κέντρου που αναπτύσσεται βορειοανατολικά και τον κύριο πόλο κοινωφελών λειτουργιών (αθλητικός πόλος, κλειστό γυμναστήριο, δημοτικό πάρκο, Γενικό Λύκειο Παλαμά, κοιμητήριο ) που έχει δημιουργηθεί νοτιοδυτικά προκαλώντας ασυνέχειες στην πολεοδομική οργάνωση του οικισμού.
Με το προτεινόμενο έργο επιτυγχάνεται ο πολεοδομικός επανασχεδιασμός περιοχής περίπου 425 στρεμμάτων στην είσοδο του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, η λειτουργική διασύνδεση του οικισμού με τον παρακείμενο κύριο πόλο κοινωφελών και κοινοχρήστων και η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Συγκεκριμένα, η εκπόνηση του προτεινόμενου έργου διαμορφώνει μια πρόταση σύνθετης βιώσιμης πολεοδομικής οργάνωσης στον οικισμό του Παλαμά, καθώς το κύριο αντικείμενο της αναδιοργάνωσης της περιοχής εισόδου λειτουργεί καταλυτικά στην αναδιοργάνωση του μοντέλου αστικής κινητικότητας, την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο σύνολο του οικισμού και την σύνδεση σε αυτό των αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών του Δήμου.
Η μελέτη και η έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του απαραίτητου οδικούδικτύου, θα προσδιορίσει τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, καθώς και τις απαιτούμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις για την εξασφάλιση των αναγκών του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, καθώς και τις τεχνικές υποδομές για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.
Η ανάπλαση της έκτασης με την αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδίου θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα:
– στην περιοχής ανάπλασης των 425 στρ. στην είσοδο της πόλης καθώς επανασχεδιάζεται το ρυμοτομικό σχέδιο, δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι και κοινωφελείς εκτάσεις και οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες αποκτούν τίτλους ακινήτων ώστε να μπορούν νομίμως να επισκευάσουν ή να επεκτείνουν υφιστάμενες ιδιοκτησίες, ή να δομήσουν νομίμως νέες κατοικίες.
– στον οικισμό Παλαμά, καθώς με το έργο, επιτυγχάνεται η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμου, αναβαθμίζεται και επεκτείνεται το δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, αίρεται η απομόνωση του πόλου κοινωφελών και κοινοχρήστων λειτουργιών, και αναδεικνύεται ο άξονας σύνδεσης υπερτοπικών λειτουργιών Δήμου.
– στο σύνολο Δήμου, καθώς το έργο συμβάλλει στην αναβάθμιση της έδρας του Δήμου με θετικά πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα στο σύνολο των κατοίκων.
Το έργο θα επιλύσει τα χρόνια πολεοδομικά προβλήματα με τα σύγχρονα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού και με την παρούσα πρόταση τα οφέλη διαχέονται καθώς η ανάπλαση της εισόδου στοχεύει στον πολεοδομικό μετασχηματισμό του συνόλου του οικισμού με την τόνωση του άξονα σύνδεσης κέντρου Δήμου και πόλου πολλαπλών κοινωφελών λειτουργιών δια μέσου της περιοχής ανάπλασης και με την εφαρμογή αρχών και πρακτικών της βιώσιμης αστικής κινητικότητάς».