Αθώοι κρίθηκαν οι τέσσερις διαδηλωτές που δικάζονταν στο τριμελές πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για την μαζική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019 ενάντια στην πολυετή παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλ. Ενέργειας από δύο αιολικά στα Άγραφα.
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές από τον κόσμο που βρισκόταν εντός και εκτός του δικαστικού μεγάρου.
H εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει την περασμένη Τρίτη με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Δηλαδή των αστυνομικών και του πρώην Δημάρχου κ. Φώτη Αλεξάκου. Η διαδικασία διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου και συνεχίστηκε σήμερα (11/10) από το πρωί με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, την απολογία των κατηγορουμένων, την πρόταση του εισαγγελέα, τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τέλος την απόφαση του δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έγινε σε κατάμεστη αίθουσα (και τις δύο φορές) και με πολύ κόσμο έξω από το δικαστικό μέγαρο, διαφάνηκε ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούσαν αφού τεκμηριώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια άσκησης βίας από τους διαδηλωτές που δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Αποδείχθηκε επίσης ότι δεν υπήρξε κατεδάφιση ή σπάσιμο της πόρτας, καθώς βέβαια και όσα υποστήριξαν οι καταγγέλλοντες περί λοστών και πετρών μεγάλου μεγέθους που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από κάποιους και όχλος!
Ολα αυτά τα έλαβε υπόψιν το δικαστήριο που κατέληξε σε αθωωτική απόφαση για τους τέσσερις κατηγορούμενους.
Η εισαγγελική πρόταση ήταν να κηρυχθούν αθώοι για τα αδικήματα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού και απόπειρας διατάραξης της λειτουργίας από κοινού, αλλά να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της βίας κατά υπαλλήλων με ελαφρυντικά λόγω ηλικίας για τον έναν εκ των κατηγορουμένων. Επίσης πρότεινε και την ενοχή του ενός κατηγορημένου για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας που αφορούσε την… περιβόητη πόρτα στην είσοδο του Δημαρχείου.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποδείχθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης και από έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και από καταθέσεις μαρτύρων, ότι ουδέποτε υπήρξε δαπάνη για την επισκευή της πόρτας!
Τελικά, όπως προαναφέραμε, μετά από διακοπή ενός τετάρτου η σύνθεση του δικαστηρίου κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συνθήματα εντός και εκτός δικαστηρίου που αφορούσαν στην άρνηση της τοπικής κοινωνίας για ισοπέδωση και βιομηχανοποίηση των Αγράφων.
Οι δηλώσεις των συνηγόρων
Σε δηλώσεις τους στο τέλος οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Παπαδάκης, Κανδηλιώτη, Καπνιάς και Ζορμπάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και χαρακτήρισαν την απόφαση δίκαιη καθώς όπως τόνισαν το κατηγορητήριο αποδείχθηκε ότι ήταν έωολο.
Επίσης εξέφρασαν την άποψη ότι η νίκη αυτή δεν αφορά μόνο στους κατηγορούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία της Καρδίτσας που αντιστέκεται στην εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην ιστορική περιοχή των Αγράφων.
«H σημερινή ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην αστυνομική αυθαιρεσία, στη σκευωρία που δημιούργησε αυτή τη δικογραφία.
Ήταν μία προσπάθεια εκπομπής τρομοκρατίας εναντίων του κινήματος που αντιπαλεύει τη λεηλασία της φύσης και των Αγράφων», δήλωσε μετά την δίκη ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Ήταν μία νίκη για το λαό της Καρδίτσας, διαμορφώνονται καλύτερες συνθήες για την ανάπτυξη της ελεύθερης πολιτικής δράσης».
Η κ. Κανδηλιώτη από την πλευρά της σημείωσε μεταξύ άλλων: «οι αγώνες είναι δίκαιοι και μπορούν να νικήσουν. Είναι μια απόφαση εμπεριστατωμένη. Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν. Δεν υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια που δεν αντιμετωπίζει την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής. Ζούμε σε μια πολύ βίαιη περίοδο. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».