Η ”αγροβολταϊκή”, μια πρακτική που προβλέπει τη χρήση ηλιακών συλλεκτών στη γεωργία για την παράλληλη παραγωγή τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει αξιοσημείωτη ανοδική πορεία σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Στην περιοχή Haute – Saone, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, η εταιρεία ηλιακής ενέργειας ΤSE διεξάγει ένα φιλόδοξο πείραμα: Θέλει να διαπιστώσει εάν η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παραχθεί χωρίς να παρεμποδιστούν οι καλλιέργειες σιτηρών μεγάλης κλίμακας.
Προηγούμενες προσπάθειες πειραματισμού με αγροβολταϊκά περιελάμβαναν έργα μικρότερης κλίμακας. Ωστόσο, για να κατανοηθεί το κατά πόσο η πρακτική μπορεί ευδοκιμήσει σε βιομηχανικό επίπεδο, η ΤSE έχει εγκαταστήσει 5.500 ηλιακά πάνελ σε ένα αγρόκτημα της πόλης Amance.
Εάν το ”πάντρεμα” στεφθεί από επιτυχία, η διπλή χρήση γης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επαναστατική καινοτομία τόσο για τη γεωργική βιομηχανία όσο και για την βιομηχανία των ηλιακών συλλεκτών.
”Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Γαλλίας, όσον αφορά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να εκκαθαρίσουμε τη γεωργική γη”, αναφέρει στο δίκτυο Euronews o Xavier Guillot, επικεφαλής γεωπονικής έρευνας και ανάπτυξης στην TSE. ” Αυτό θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των αγρονομικών και γεωργικών δραστηριοτήτων στις καλλιέργειες καθώς και στην κτηνοτροφία”.
Ο Guillot εξηγεί ότι ο στόχος είναι να επιτραπεί στους αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα, παρέχοντας παράλληλα σκιά για την προστασία των καλλιεργειών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και ο πολύ ζεστός καιρός που παρατηρήθηκε αυτό το καλοκαίρι.
(Νίκος Γαργαλάκος – ypaithros.gr)