Ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος επτά αιολικών σταθμών που χωροθετούνται στα σύνορα των Δήμων Πύλης και Αργιθέας.
Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο «Νέος Αγών» (εδώ) η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα επτά αιολικά πάρκα (θέσεις Μαυροβούνι, Καυκια, Αυγό, Καρατζούνη, Κερασούλες, Καυκια 2 και Ψηλά Δέντρα) με 58 ανεμογεννήτριες έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, που ζητείται να στηθούν σε υψόμετρα από 1.230 μέχρι 2.027 μέτρα.
Στην εισήγησή του Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Καραγιώργος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την μορφολογία των βουνών της περιοχής, πέραν των μύριων άλλων επιπτώσεων που θα επιφέρει.
Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., το οδικό δίκτυο των εγκαταστάσεων των 7 ΑΙΟΛΙΚΩΝ, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 55.476 μέτρων, σε μια περιοχή Κοινοτήτων και οικισμών σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων. Οι εκσκαφές διαδρόμων για την υπόγεια σύνδεση με τον ΥΣ/400/20 κν Μουζακίου ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα.
Το σύνολο των Ανεμογεννητριών στα επτά (7) Αιολικά Πάρκα, ανέρχεται στο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά (ίσως και ξένα) δεδομένα στις πενήντα οκτώ (58) στη συγκεκριμένη έκταση.
Πολλές από τις θέσεις εγκατάστασης των σνεμογεννητριών αποτελούν Αλπικά τοπία και όχι ξεροβούνια με υψόμετρο από 1.800m μέχρι 2.100m και μέχρι στιγμής αποτελούν προορισμό εκατοντάδων ορειβατών, περιπατητών, αναρριχητών και περιηγητών ετησίως .
Η θέση ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ () είναι σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς (650m από Ελληνικά και Βαλκάνο), με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η θέση ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ (11πολύγωνο), επίσης σε απόσταση 700m από οικισμούς (Μοσχόφυτο, Πλατανάκια), αποτελείται από αμιγές και πυκνόφυτο δάσος ελάτη.
Στις παρυφές των θέσεων : ΑΥΓΟ – ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ – ΚΑΥΚΙΑ – & ΚΑΥΚΙΑ, έχουμε ιδανική διαβάθμιση δασώδους βλάστησης, απαράμιλλης ομορφιάς. Με ζώνη ελάτης χαμηλότερα, ζώνη οξυάς ψηλότερα και φυσικά πανέμορφο αλπικό τοπίο στα πολύ ψηλά, όπως η φύση φροντίζει φυσιολογικά. Και όχι ξερότοπος υποβαθμισμένος, όπως μερικοί θέλουν να λένε για τους δικούς τους λόγους.
Στις πλαγιές και στις θέσεις εγκατάστασης των αιολικών για τις κορυφές ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ – ΑΥΓΟ – ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ, εδώ και αιώνες μπορούμε να πούμε, βρίσκουν ιδανικό καταφύγιο, δηλαδή βιότοπο, πολλές οικογένειες Αγριόγιδων. Δασικοί Υπάλληλοι και θηροφύλακες έχουν μετρήσει μέχρι και 40 άτομα Αγριόγιδων της Πίνδου, σ’ ένα μόνο κοπάδι.
Στην αντίστοιχη περίπτωση στα όρια Πολυνερίου – Μυροφύλλου η περιοχή έχει χαρακτηριστεί μόνιμο καταφύγιο για την προστασία του Αγριόγιδου.
Εννοείτε ότι Βιότοπος Αγριόγιδων και Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Στη θέση ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ υπάρχει η κορυφή «ΟΡΝΙΟ» (ΥΨ. 2.048m) όπου όπως μαρτυρά και το όνομά της, βρίσκουν καταφύγιο οι Χρυσαετοί της περιοχής, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα, και θέλουμε να υπάρχουν και στο μέλλον.
Σε όλη την έκταση (Δασώδη και Αλπική) της επιχειρούμενης εγκατάστασης αυτών των Αιολικών, οι κτηνοτρόφοι των Κοινοτήτων μας βόσκουν περίπου 3.000 αιγοπρόβατα και 500 αγελάδες. Οι συνέπειες για όλους αυτούς τους κτηνοτρόφους που έχουν επενδύσει από τα πολύ παλιά χρόνια και αντέχουν ακόμα θα είναι καταστροφικές. Η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί πως οι κτηνοτροφία πλήττεται και μάλιστα προσπαθεί (χωρίς καμμιά βέβαια εγγύηση) να πείσει τους κτηνοτρόφους ότι θα τους αποζημιώσει.
Αν τελικά εγκατασταθούν αυτά τα Αιολικά, τουλάχιστον ως προς το αισθητικό στοιχείο, θα επηρεάσουν όλα τα χωριά τόσο του Δήμου Αργιθέας όσο και της Δ.Ε. του Δήμου Πύλης, οι κάτοικοι των κοινοτήτων που θίγονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επενδύσει εδώ και πολλές δεκαετίες στον ήπιο οικοτουρισμό, έχοντας σύμμαχο την μεγαλοπρέπεια των βουνών αυτών και την αμόλυντη φύση που τα περιβάλει.
Τμήμα του πολυγώνου 5 (ΑΣΠΗΕ ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ) εμπίπτει εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου NATURA με την κωδική ονομασία : ” GR 1440002 ” SCI ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΖΙΑΚΑ). Η υπόλοιπη έκταση του συγκροτήματος ΑΣΠΗΕ βρίσκεται εκτός του δικτύου NATURA.
Στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, που έχουν εκπονήσει οι ίδιοι, αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του EUROBATS (Rodrigues et al. 2017) πρέπει να μένουν ως ουδέτερες ζώνες (buffer zones) τα 200 m γύρω από σημαντικά ενδιαιτήματα, όπως είναι τα υδάτινα σώματα και τα ρέματα αλλά και οι δεντροστοιχίες και φυτοφράκτες. Ρέματα δεν εντοπίστηκαν στην περιοχή αλλά υπάρχουν πολλά σημεία με δεντροστοιχίες εκεί που τελειώνει το δασοόριο. Συνεπώς τα σημεία αυτά πρέπει να διατηρηθούν και να μην καταστραφούν από κατασκευή δρόμων. Αποδέχονται λοιπόν οι ίδιοι, ότι το έργο τους έχει ασυμβίβαστο με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Στα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων της ΕΟΑ προτείνεται η ενημέρωση και συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων των κοπαδιών τους προς αποφυγή προσέλκυσης πτωματοφάγων πτηνών, στην ευρύτερη περιοχή του έργου και εκτός των ορίων του
πάρκου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε όλη την περιοχή όπου τα πτωματοφάγα πτηνά αναζητούν λεία (νεκρά κτηνοτροφικά ζώα), θα απομακρύνεται η τροφή τους, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμη. Δηλαδή το μέτρο μετριασμoύ των επιπτώσεων είναι η απομάκρυνση της τροφής των πτωματοφάγων πτηνών, το οποίο όμως τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού τους,
καθώς πλέον η τροφή θα είναι πιο σπάνια. Σύμφωνα με τον χάρτη εξάπλωσης της αρκούδας της 4ης Εθνικής Έκθεσης, η θέση των έργων αποτελεί ζώνη εξάπλωσής της. Για την προστασία του είδους, βρίσκεται υπό θεσμοθέτηση Εθνικό Σχέδιο Δράσης
(ΕΣΔ). {….}…. Στην σελ 122 της ΜΠΕ, αναγράφεται το μέγεθος των ανεμογεννητριών, που προτίθεται να μεταφέρει στα απάτητα βουνά της περιοχής, ο επενδυτής. ΥΨΟΣ 91Μ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΠΤΕΡΥΓΙΩΝ 117Μ, ή αλλιώς κτίριο ύψους 30 ορόφων και επιπλέον ιστού 58 μ., ήτοι συνολικά το ύψος του «κτιρίου» γίνεται 50 ορόφων !!
Στο τεύχος τεχνική έκθεση του παραρτήματος της ΜΠΕ, αναγράφεται προμελέτη οδοποιίας πρόσβασης!!! σε μήκος 55.476 μ. Αναγράφεται : Οι κάτωθι σχεδιασμοί αποτελούν προ-μελέτη, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί αναλυτικοί και ακριβείς αποτυπώσεις πεδίου. {….}….
Επιπλέον επισημαίνουμε και τις παρακάτω επιπτώσεις:
– Με τις υλοτομίες στα υψηλής παραγωγικότητας δάση, θα διαταραχθεί η οικολογική ισορροπίακαι σταθερότητα των συστάδων.
– Με την εγκατάσταση Α/Π σε μεγάλες επιφάνειες επέμβασης και κυρίως στις πλατείες ανέγερσηςαυτών, θα γίνει αλλοίωση της επιφανειακής απορροής των υδάτων καισίγουρα θα αλλάξουν τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της επιφανειακής απορροής των λεκανών.
– τα εδάφη της περιοχής προέρχονται κυρίως από την αποσάθρωση του φλύσχη, αλλά δενσυνεκτιμά ότι τα εδάφη αυτά του γνωστού Φλύσχη των Αγράφων και της Πίνδου έχουν μεγάλη αστάθεια και η όλη περιοχή είναι πτυχωμένη και τα υλικά διαρρηγμένα Φαινόμενα κατολισθήσεων έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν και ολόκληρα χωριά έχουν μετεγκατασταθεί λόγω κατολισθήσεων. Επομένως η όποια κατασκευή γίνει στην περιοχή και ειδικά στις περιοχές με μεγάλη κλίση όπου σχεδιάζεται η οδοποιία, είναι a priori επισφαλής.
Επίσης δεν έχουν εκτιμηθεί καθόλου στα έργα οδοποιίας, οι επιπτώσεις της θεομηνίας Ιανός που έπληξε τον Σεπτέμβριο του 2020 την ευρύτερη περιοχή, με εκτεταμένες κατολισθήσεις και καταστροφές στο σύνολο σχεδόν της οδοποιίας του Δήμου Αργιθέας.
Επισημαίνουμε την παρουσία αρκετών οικισμών και κοινοτήτων κάτωθι των επεμβάσεων.
– Το εξαιρετικά μεγάλο πλεόνασμα εκσκαφών που θα ανέλθει σε 2.000.000 κ.μ. περίπου, θα δημιουργήσει κινδύνους για τα κατάντι (ρέματα και οικισμούς) και η οποιαδήποτε αναγκαία μεταφορά αυτών θα επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα δασική οδοποιΐα.
– Λόγω των εκτεταμένων θεμελιακών επεμβάσεων περίπου 500 κ.μ. τσιμέντου, θα περιοριστεί η υδατοπερατότητα του εδάφους με ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στα υπόγεια νερά (κυρίως περιορισμό του υδροφόρου ορίζοντα).
– Δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή διαχείριση και απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφών και κατασκευών λόγω μεγάλου όγκου και κόστους μεταφοράς.
– Μείωση της βλάστησης, όχληση του ακουστικού περιβάλλοντος με αρνητικές επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο αλλά και την άγρια πανίδα της περιοχής.
– Καταστροφή μεγάλης έκτασης βοσκοτόπων καθώς στην περιοχή βόσκουν αρκετά αιγοπρόβατα και υπάρχουν ποιμνιοστάσια.
– Τραυματισμός ατόμων ορνιθοπανίδας από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
– Οικολογική υποβάθμιση των βουνοκορφών.
– Αισθητική αλλοίωση και υποβάθμιση του απείρου κάλλους φυσικού περιβάλλοντος από την κατασκευή των ανεμογεννητριών με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό της περιοχής που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής τα τελευταία χρόνια»….