Τι μπορεί να λείπει από μια κτηνοτροφική εγκατάσταση στην περιοχή της Ελασσόνας; Μα, το Διαδίκτυο! Oπως δείχνει η εμπειρία των συντελεστών του Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου «Σαραντάπορο», πολλές από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής έχουν συνδεθεί με το ασύρματο δίκτυο ή ετοιμάζονται να το κάνουν. «Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε για τη δικτύωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Υπάρχουν περίπου 100 φάρμες, ήδη έχουμε εντάξει τις 25. Είναι σημαντικό για τις φάρμες να έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο για μια σειρά λόγους. Eνας απ’ αυτούς είναι πως οι εργαζόμενοι θέλουν να υπάρχει Ιντερνετ. Ειδικά όσοι είναι μετανάστες και είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους δικούς τους. Μάλιστα, οι μετανάστες προτιμούν τις φάρμες που έχουν Διαδίκτυο κι αυτό είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που λείπουν εργατικά χέρια», εξηγεί στην «Κ» ο Βασίλης Χρυσός, εκ μέρους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Sarantaporo.gr, που από το 2010 υφαίνει ένα ψηφιακό δίκτυο επικοινωνίας στην περιοχή. Σήμερα καλύπτει το Σαραντάπορο και άλλα 12-13 χωριά της περιοχής με 3.000-3.500 κατοίκους συνολικά, που διπλασιάζονται στις γιορτές.
Oταν ξεκίνησαν είχαν στόχο να φέρουν το Ιντερνετ στην περιοχή, καθώς η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Και το κατάφεραν, με τη συμμετοχή του κόσμου. «Σήμερα έχουν έρθει και οι εταιρείες παροχής Ιντερνετ, αλλά το δικό μας δίκτυο είναι κάτι παραπάνω από μια απλή σύνδεση, αν και για κάποιους από τους οικισμούς παραμένει η μοναδική επιλογή. Η βασική διαφορά είναι πως εμπλέκει ενεργά τους ανθρώπους των χωριών, συνοδεύεται από εκπαίδευση για το πώς λειτουργεί ένα δίκτυο, δημιουργεί μια κοινότητα ανθρώπων», λέει ο κ. Χρυσός. Γι’ αυτό πρόσφατα η ΑΜΚΕ «Σαραντάπορο» πήρε τη δεύτερη θέση στον διεθνή διαγωνισμό του ΙΕΕΕ (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών), στη σχετική με τη διασύνδεση κατηγορία.
«Σπάει η απομόνωση των κατοίκων, ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο», τονίζουν οι συνεργάτες του «Σαραντάπορου». Για τους αγρότες της περιοχής το Διαδίκτυο ανοίγει νέους δρόμους. Μπορούν να αναζητήσουν πρώτες ύλες ή ανταλλακτικά κι εκτός της περιοχής, να συγκρίνουν ποιότητες, τιμές κ.λπ. ή να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές.
Γύρισαν τα εγγόνια!
Οταν ξεκίνησαν, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πολλοί κάτοικοι δεν γνώριζαν την αξία του Διαδικτύου. «Οταν τα χωριά απέκτησαν Ιντερνετ τα παιδιά και τα εγγόνια άρχισαν να έρχονται πιο συχνά και να μένουν περισσότερο καιρό, καθώς μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, να παρακολουθήσουν κάποια ταινία, να ασχοληθούν στο Διαδίκτυο. Το αστείο ήταν πως αυτό το κατάλαβαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι τελικά ασχολήθηκαν και περισσότερο για την ανάπτυξη της υποδομής του δικτύου, για να έχουν πιο συχνά τους νεότερους κοντά τους», σημειώνει ο κ. Χρυσός.
Σημαντική βοήθεια υπήρχε και στο θέμα της υγείας, καθώς οι επισκέπτες γιατροί που έρχονταν στα χωριά δεν μπορούσαν να γράψουν ηλεκτρονικά τις συνταγές. «Θυμάμαι μια γιαγιά που είπε “να το βάλετε στο σπίτι του γιατρού για να πιάνει”», αναφέρει ο κ. Χρυσός.
Μεγάλη ήταν η βοήθεια του ασύρματου κοινοτικού δικτύου στους μαθητές την περίοδο της καραντίνας και των κλειστών σχολείων, καθώς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση και γενικά να επικοινωνούν με τους φίλους τους. Ανάλογη ήταν η βοήθεια και για όσους ήρθαν να κάνουν τηλεργασία από το χωριό, και δεν ήταν και λίγοι.
Κανάλι επικοινωνίας
Το Ασύρματο Κοινοτικό Δίκτυο «Σαραντάπορος» είναι και ένα εσωτερικό κανάλι επικοινωνίας. «Οι χρήστες του μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο, υλικά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν στα γνωστά κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για live streaming, για απομακρυσμένη σύνδεση με εκτυπωτή κ.λπ.», σημειώνει ο Βασίλης Χρυσός. «Αντιμετωπίζουμε τη σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή ως κοινό αγαθό. Εμπνεόμαστε από την τοπική παράδοση, όταν οι κάτοικοι έφτιαχναν τις κοινές υποδομές άρδευσης ή έχτιζαν από κοινού την εκκλησία του χωριού. Πιστεύουμε στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της ενεργού συμμετοχής που δεν βλέπει τους ανθρώπους ως καταναλωτές, αλλά ως μέλη μιας κοινότητας», λέει το «Σαραντάπορο» και επιχειρεί να το κάνει πράξη.
Πηγή: kathimerini.gr