Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ζητά από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ανακαλέσει τις πρόσφατες δηλώσεις της που επιρρίπτουν την ευθύνη για την ελληνοποίηση στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους, ενώ χαρακτηρίζονται άμοιροι ευθυνών οι μεγάλοι γαλακτοβιομήχανοι.
Και προσθέτει: «Μάλλον λάθος της τα έχουν μεταφέρει τα πράγματα της κυρίας Μπακογιάννη οι «σύμβουλοί της» και καλό θα ήταν να φροντίζει να ενημερώνεται ΚΑΙ από κτηνοτρόφους ή φορείς αυτών πριν μιλήσει.
Η δήλωση της χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη. Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας είναι στην διάθεση της όποτε επιθυμεί η ίδια να την ενημερώσει πως γίνονται οι Ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα και ποιοι ευθύνονται πραγματικά για την κατάσταση των κτηνοτρόφων, αρκεί να είναι έτοιμη να ακούσει αλήθειες» .
Σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε τα εξής: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία σήμερα, είναι η Ελληνοποίηση. Το πρόβλημα αυτό, έχει φθάσει πραγματικά σε σημείο πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, να βρίσκονται σε απελπισία. Έκανα μια μικρή προσπάθεια να καταλάβω λιγάκι, γιατί δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ να αντιληφθεί ή να ελέγξει επιτυχώς τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος. Αίσθηση μου είναι, ότι η προσπάθεια του ΕΦΕΤ γίνεται πάντοτε προς τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος. Οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος όμως, όταν παίρνουν το γάλα, το παίρνουν Ελληνοποιημένο. Η Ελληνοποίηση γίνεται πριν. Γίνεται δηλαδή, στους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν μπει μέσα, έχουν ένα ποσοστό 10%, 20% γάλακτος κανονικού και έρχεται το υπόλοιπο γάλα μέσα. Άρα, όταν το παίρνει η μεγάλη επιχείρηση, το παίρνει νόμιμα».
Αιτήματα κτηνοτρόφων
Στο μεταξύ η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας συνεδρίασε στις 13/12/2019 και μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν αποφασίστηκαν και τα κάτωθι:
1) Ζητά την επαγρύπνηση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα Ελληνοποιήσεων στα αμνοέριφια.
2) Σε ότι αφορά την νέα ΚΑΠ ζητά ρητά να ισχύσει το «όλη η Ελλάδα μια περιφέρεια» για να μην υπάρξουν αδικίες.
3) Ακόμη ζητά από το υπουργείο την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης De minimis για τους κτηνοτρόφους ώστε να καλυφθεί όσο είναι δυνατό η ζημιά από τις εξευτελιστικές τιμές που είχε το γάλα την περυσινή χρονιά.
4) Επίσης ζητά την έκδοση απόδειξης πληρωμής των τελών βόσκησης για να μπαίνει στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
5) Ζητά τον διαχωρισμό του ΕΛΓΑ και την απλοποίηση των δικαιολογητικών για αποζημίωση.
6) Ακόμη ζητά την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 13-14 όσων δεν είχαν πληρωθεί τότε, καθώς και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό. Και να υπάρξει άνοιγμα του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας με σκοπό να έχουμε περισσότερους συμμετέχοντες σε αυτό.
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Ιωάννης Γκουρομπίνος