Ανάληψη ενεργειών για το θέμα της μη έκδοσης οικοδομικών αδειών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά (Φωτο & βίντεο)

Επίκειται συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά πραγματοποιήθηκε συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα της μη έκδοσης οικοδομικών αδειών στο Δήμο Παλαμά, ύστερα από κοινό αίτημα μηχανικών της περιοχής. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για ένα θέμα η επίλυση του οποίου έχει γίνει ακόμη πιο αναγκαία μετά την πλημμύρα. Να θυμίσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε προσφάτως και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Εισηγητικά ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όσες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν «έπεσαν σε τοίχο», χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δικαιολογίες της Υπηρεσίας Δόμησης.

Ενημέρωση στο Σώμα πραγματοποίησε ο Μηχανικός κ. Δημήτρης Μπαλαδήμας εκπροσωπώντας άλλους 12 συναδέλφους του. «Το να επιλέξει κανείς να μείνει στον τόπο του και να θέλει να μείνουν και τα παιδιά του δεν πρέπει να τιμωρείται. Αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει: τιμωρούμαστε που επιλέγουμε να ζήσουμε σε μια μικρή κωμόπολη. Τιμωρούμαστε που θέλουμε να χτίσουμε ένα σπίτι να χτίσουμε μια αποθήκη, ένα κατάστημα. Όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε ότι εδώ και σχεδόν 7 χρόνια δεν έχουν εκδοθεί ΟΑ στην περιοχή μας.  Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και μάλιστα σε ένα μέρος επίπεδο, με σωστή ρυμοτομία, με οικόπεδα πολύ μεγάλα, με τη δυνατότητα να χτίσει κανείς σχεδόν όπου θέλει μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο. » σημείωσε μεταξύ άλλων και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση στην κατεύθυνση της άμεσης λύσης του προβλήματος με:

– Απόφαση που να καταδικάζει το θέμα της μη έκδοσης Ο.Α.

– Ανάληψη πρωτοβουλιών για παράσταση διαμαρτυρίας των πολιτών στην αρμόδια υπηρεσία.

– Ανάληψη πρωτοβουλιών που θα κινούνται στο μέγιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο

– Ανάδειξη του θέματος σε κεντρικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης από αύριο.

– Ανάληψη ευθύνης να αναζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο τυχόν άδειες που έχουν εκδοθεί στο Νομό Καρδίτσας αλλά και σε άλλους όμορους νομούς με παρόμοιους οικισμούς έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και ο τρόπος αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης παρόμοιας με την δική μας από άλλες υπηρεσίες.
– Να προχωρήσουν νομικές ενέργειες από το Δήμο Παλαμά

Ο κ. Σακελλαρίου ενημέρωσε ότι επίκειται επίσκεψη εντός των ημερών στον αρμόδιο Υπουργό. Ενημερωτικά επί του θέματος τοποθετήθηκαν επίσης ο Μηχανικός Ευάγγελος Μουτσανίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βασίλης Ελευθερίου, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Διευκρινίστηκε ότι πρόβλημα δεν θα προκύψει στα προωθούμενα αιτήματα μετακίνησης κατοίκων από τη Μεταμόρφωση και τον Βλοχό σε άλλο σημείο, καθώς πρόκειται για «παρθένα» περιοχή και θα συνταχθεί νέο ρυμοτομικό σχέδιο εφόσον προχωρήσει το θέμα. Μεταξύ άλλων από το Σώμα το λόγο πήραν οι κ.κ. Βαϊόπουλος, Καραϊσκου, Καρακώστας, Μπακαβέλος και Πολυγένης.

Τελικά εγκρίθηκαν οι προτάσεις των τοπικών μηχανικών όπως ζητήθηκε στην τοποθέτηση του κ. Μπαλαδήμα. Ο κ. Μπαλαδήμας, στην ενημέρωση και τις προτάσεις που κατέθεσε ανέφερε:

Θα μιλήσω σήμερα εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μηχανικούς που έχουν γραφεία και εργάζονται στον Παλαμά για το τεράστιο πρόβλημα της μη έκδοσης ΟΑ στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα για τους:

1. Κασούμη Περσεφόνη
2. Μπακαλάκου Μαρία – Βαϊα
3. Μπακαλάκου Μελίνα
4. Νάτση Ειρήνη
5. Παπαβασιλείου Απόστολος
6. Πάσχου Χαρά
7. Πελεκούδας Κωνσταντίνος
8. Σακελλαρίου Βασιλική
9. Τασιόπουλος Κωνσταντίνος
10. Τσίρα Ευαγγελία
11. Χαντζιάρα Ελένη
12. Χατζηγούλας Ευάγγελος
Τί είναι μια ΟΑ; Οικοδομική Άδεια ονομάζεται η διοικητική πράξη που εκδίδεται από την Υπηρεσία Δόμησης του αρμόδιου Δήμου και που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που συντάσσει ιδιώτης Μηχανικός, με την προϋπόθεση οι εργασίες αυτές να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
Είναι δηλαδή ο έλεγχος που ασκεί το κράτος στους πολίτες που θέλουν να χτίσουν οικοδομές έτσι ώστε να μην προβούν σε αυθαίρετες κατασκευές και να μην επιβαρύνουν στο τέλος το κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα είναι και το δικαίωμα του πολίτη να χτίσει την οικοδομή που επιθυμεί τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η οικοδομική δραστηριότητα είχε τεράστια κάμψη λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως ο χρόνος κυλά και οι ανάγκες των πολιτών δεν σταματάνε. Το να επιλέξει κανείς να μείνει στον τόπο του και να θέλει να μείνουν και τα παιδιά του δεν πρέπει να τιμωρείται. Αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει: τιμωρούμαστε που επιλέγουμε να ζήσουμε σε μια μικρή κωμόπολη. Τιμωρούμαστε που θέλουμε να χτίσουμε ένα σπίτι να χτίσουμε μια αποθήκη, ένα κατάστημα.
Όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε ότι εδώ και σχεδόν 7 χρόνια δεν έχουν εκδοθεί ΟΑ στην περιοχή μας.  Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και μάλιστα σε ένα μέρος επίπεδο, με σωστή ρυμοτομία, με οικόπεδα πολύ μεγάλα, με τη δυνατότητα να χτίσει κανείς σχεδόν όπου θέλει μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο.
Ο οικισμός του Παλαμά όπως και όλοι οι οικισμοί στην βόρεια Ελλάδα απέκτησε ρυμοτομικό σχέδιο το 1936. Τότε χαράχτηκαν οι δρόμοι και δόθηκαν τα οικόπεδα στους δικαιούχους. Αργότερα το κράτος κατασκεύασε τα κράσπεδα και το αποχετευτικό σύστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι κατασκευασμένες στο εσωτερικό των οικοπέδων σε απόσταση από τον δρόμο εκτός των λίγων ΟΤ που βρίσκονται στο κέντρο.
Ο ισχυρισμός της αρμόδιας Πολεοδομίας ότι το σχέδιο του Παλαμά έχει προβλήματα εφαρμογής στο έδαφος, κατά την γνώμη μας δεν ευσταθεί. Αναλυτικά και τεχνικά μπορεί να αναφερθεί ο συνάδελφος Βαγγέλης Μουτσανίδης επειδή ασχολήθηκε και προσπάθησε επίμονα να εκδώσει (δεν τα κατάφερε) μία ΟΑ. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι ότι ο ρόλος της Υπηρεσίας είναι να προσπαθήσει να διευκολύνει τον πολίτη στην προσπάθειά του να εκδώσει μία ΟΑ, δηλ. στην προσπάθειά του πολίτη να είναι νόμιμος. Αντί αυτού, η Υπηρεσία με έναν καταιγισμό εγγράφων που δεν αξίζει να διαβάσει κανείς, ΔΕΝ εξέδωσε ΟΑ. Σε ένα οικόπεδο μεγάλου μεγέθους, με το νέο σπίτι να τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από το όριο. Ακόμη και αν παραδεχτούμε ότι υπάρχουν προβλήματα από την εφαρμογή στο έδαφος των σχεδίων του 1936 (πως θα μπορούσε άλλωστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα;) ποιος ο ρόλος της αρμόδιας υπηρεσίας; Να κηρύσσει παύση οικοδομικών εργασιών σε μια ενεργή περιοχή; Ή να προσπαθεί στην ουσία και όχι στα έγγραφα να ζητήσει τεχνικές οδηγίες και λύσεις από άλλες ίσως υπηρεσίες με αποκλειστικό σκοπό να εκδώσει την ΟΑ;
Για να μην υπάρχουν όμως υπόνοιες ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις Διανομές, από την μέχρι τώρα εμπειρία όλων μας έχουμε διαπιστώσει ότι τα προβλήματα είναι πολύ λίγα, τα οποία περιορίζονται στο κέντρο του οικισμού και στα ιδιόκτητα. Όλος ο υπόλοιπος οικισμός δεν έχει προβλήματα εφαρμογής του σχεδίου. Τα προβλήματα περιορίζονται σε περιφράξεις και μαντρότοιχους κατά συντριπτική πλειοψηφία δηλ. πράγματα που μετακινούνται αν χρειαστεί να χτίσει κάποιος. Γι’ αυτά όμως θα αναφερθεί ο Β.Μ.
Τι ζητά όμως η αρμόδια Πολεοδομία; Ζητά εδώ και πολλά χρόνια Αναθεώρηση του Σχεδίου του Παλαμά (και κατ’ επέκταση και όλων των οικισμών στον πεδινό τμήμα του νομού) και άλλες φορές ζητά Τροποποίηση. Αυτό μεταφράζεται σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μία δεκαετία μέχρι να ολοκληρωθεί μία τέτοια μελέτη. Δηλαδή αντί να ασχοληθούμε ως πολιτεία και ως μηχανικοί με ουσιαστικότερα προβλήματα όπως το να δαπανηθούν πόροι και χρόνος για να προστατέψουμε τα σπίτια μας και τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες με καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα, το κράτος μέσω των υπηρεσιών του ανακαλύπτει προβλήματα από εκεί που δεν υπάρχουν. Δηλαδή αντί να μετακινήσουμε ένα κοτετσόσυρμα ή μία περίφραξη με τσιμεντόλιθους στη σωστή θέση, να δαπανήσουμε χρόνο και χρήμα για να διορθώνουμε σχέδια που δεν χρειάζονται διόρθωση.
Είναι επίσης γεγονός ότι έχουν εκδοθεί κάποιες άδειες και έχουν κατασκευαστεί λίγες κατοικίες (2 ή 3) στον Παλαμά. Αυτές έχουν εκδοθεί με τη διαδικασία της κατηγορίας 3 δηλ. με «αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού» όπως αναγράφεται και στην άδεια κατά την έκδοσή της από την Πολεοδομία. Στις ίδιες όμως άδειες η Πολεοδομία αναγράφει ότι «έχει εντοπιστεί πρόβλημα εφαρμογής της διανομής στο έδαφος» και ότι «η Υπηρεσία μας λόγω του προβλήματος δεν εξέδωσε κάποια άδεια». Είναι φανερό ότι με αυτή τη διαδικασία δεν εξασφαλίζεται η νομιμότητα των νέων κτιρίων, και όσες άδειες εκδόθηκαν θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη ελέγχων και κινδύνου ακυρότητας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι συνέπειες από την μη έκδοση ΟΑ είναι τεράστιες. Εδώ και μία δεκαετία οι νέοι δεν μπορούν να χτίσουν ούτε ένα δωμάτιο στο πατρικό τους για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. Οι αγρότες δεν μπορούν να εκδώσουν μια άδεια για μία αποθήκη. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: Πολλοί αναγκάζονται να μετακινηθούν σε αστικά κέντρα, αλλά οι περισσότεροι απλώς φεύγουν για την Αθήνα όπως παλιά. Έχουν χαθεί μεροκάματα, και έχουν φύγει τεχνίτες. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, που η πλημμύρα βρίσκει τον Παλαμά εκτός από ανοχύρωτο στα αναχώματά του να μην μπορεί να εκδοθεί μία ΟΑ. Λόγω της αναστολής έκδοσης αδειών βρισκόμαστε σήμερα να μην υπάρχει στέγη για εκατοντάδες συμπολίτες μας, να μην υπάρχουν τεχνίτες να χτίσουν, μαγαζιά με οικοδομικά υλικά, σε λίγο και μηχανικοί. Η πλημμύρα ξεσκέπασε το πρόβλημα και το ανέδειξε σε τεράστιο βαθμό. Αν δεν ανατραπεί το ιδιότυπο αυτό καθεστώς τα προβλήματα θα είναι τεράστια όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για τον νομό Καρδίτσας αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Αυτές τις μέρες οι αγρότες είναι στους δρόμους και διεκδικούν αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις κ.α. έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και να καλλιεργήσουν στον τόπο τους. Αν το κράτος δεν λύσει το θέμα των αδειών πως ένας αγρότης θα μείνει στον τόπο του; Σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν χωρά η παροιμία να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, απλώς θα ψοφήσει και η δική του κατσίκα.
Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: να ισχύσουν και στον τόπο μας ότι ακριβώς ισχύει και στους άλλους νομούς της Ελλάδας: Πουθενά δεν σταμάτησε η έκδοση ΟΑ εκτός από λίγες περιπτώσεις εμπλοκών με δάση (όπως στο Πήλιο). Σε όλη την άλλη χώρα χτίζουν κανονικά (π.χ. στους μεγάλους παρόμοιους οικισμούς των γύρω νομών όπως Μεγαλοχώρι, Νίκαια, Χάλκη κλπ. σταμάτησαν άραγε οι άδειες;)
Εμείς ζητάμε από το Δήμο Παλαμά (και εδώ να ζητήσουμε το σημερινό ΔΣ να διορθώσει την εισήγηση του Προέδρου για συζήτηση αλλά για συζήτηση και λήψη απόφασης, δεν ήρθαμε εδώ μόνο να τα πούμε, απαιτούνται δραστικές λύσεις) να λάβει αποφάσεις στην κατεύθυνση της άμεσης λύσης του προβλήματος με:
– Απόφαση που να καταδικάζει το θέμα της μη έκδοσης Ο.Α.
– Ανάληψη πρωτοβουλιών για παράσταση διαμαρτυρίας των πολιτών στην αρμόδια υπηρεσία.
– Ανάληψη πρωτοβουλιών που θα κινούνται στο μέγιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο (Πρωθυπουργός, Αρμόδιος Υπουργός)
– Ανάδειξη του θέματος σε κεντρικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης από αύριο.
– Ανάληψη ευθύνης να αναζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο τυχόν άδειες που έχουν εκδοθεί στο Νομό Καρδίτσας αλλά και σε άλλους όμορους νομούς με παρόμοιους οικισμούς έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και ο τρόπος αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης παρόμοιας με την δική μας από άλλες υπηρεσίες.
– Να προχωρήσουν νομικές ενέργειες από το Δήμο Παλαμά