Άδεια από το Υπουργείο θα ζητήσει ο Δήμος Καρδίτσας για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κορακοειδών

Θα αποστείλει αύριο Πέμπτη (8/6) τη μελέτη του Εργαστηρίου του Τμήματος Δασολογίας και επιστολή

Την μελέτη που συνέταξε το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Καρδίτσας για το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των κορακοειδών στην Καρδίτσα έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή.

Η μελέτη αυτή θα σταλεί αύριο Πέμπτη από τον Δήμο προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Με σχετική συνοδευτική επιστολή ο Δήμος θα ζητήσει άδεια για να γίνει η διαχείριση αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των κορακοειδών, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρώτη που γίνεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου Δημαρχείου.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, το πρόβλημα με τα κοράκια τείνει να πνίξει μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. «Είναι ένα πρόβλημα που αν το αφήσουμε θα γίνει μάστιγα» επισήμανε. Ενημερωτικά μάλιστα ανέφερε ότι τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Μόσχα, όπου δεν μπόρεσαν μόνο με τα γεράκια να απομακρύνουν τα κορακοειδή αλλά αναγκάστηκαν να «επιστρατεύσουν» και κουκουβάγιες που είναι νυχτερινοί θηρευτές. Στη Ελλάδα, συνέχισε, υπάρχει ένα εκτροφείο τέτοιων πτηνών που βρίσκεται στις Σέρρες.

Η μελέτη

Η μελέτη την οποία υπογράφει ο Διευθυντής Δρ Περικλής Κ. Μπίρτσας και ανέγνωσε ο Δήμαρχος, αναφέρει μεταξύ άλλων: Τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου, παρατηρούμε διαρκή αύξηση εποίκισης αλσυλίων και μεμονωμένων δέντρων στον αστικό και περιαστικό ιστό της πόλης της Καρδίτσας με κορακοειδή, κυρίως Χαβαρονιών. Ειδικά στο άλσος «Παυσίλιπο», εμβαδού μερικών δεκάδων στρεμμάτων, στην πρόσφατη απογραφή που διεξήγαγαν συνεργάτες του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμ. Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από 300 ενεργές φωλιές Χαβαρονιών βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην Καρδίτσα και στις γειτονικές περιοχές περισσότερα από 700 Χαβαρόνια δημιουργούν προβλήματα (όχληση, απόθεση περιττωμάτων, ρύπανση, επιθέσεις σε πολίτες) και «απειλούν» τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Τα χαβαρόνια είναι είδος κορακοειδών που φώλιαζε στην Ελλάδα πριν τη δεκαετία του 1960, ενώ από τη δεκαετία του 2000 επαναφωλεοποίησαν με αυξητικές και επεκτατικές τάσεις. Από το 2021 αναπαράγονται στον αστικό ιστό του Δήμου Καρδίτσας.
Μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων ενημερώνουμε ότι:

– Περισσότερα από 700 άτομα ειδών κορακοειδών αναπαράγονται εντός του αστικού ιστού της Καρδίτσας

– Περισσότερα από 300 ζευγάρια κορακοειδών αναπαράγονται εντός λίγων δεκάδων στρεμμάτων στο άλσος «Παυσίλιπο»

– Οι φωνές των κορακοειδών καθιστούν ανυπόφορη την παραμονή στο πάρκο «Παυσίλιπο» και σε γειτονικές περιοχές

– Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων περιττωμάτων και η συχνή εύρεση νεκρών ατόμων κορακοειδών σε περιοχές που δραστηριοποιούνται παιδιά και κατοικίδια εγκυμονούν κινδύνους για μετάδοση παθογόνων και εμφάνιση ασθενειών

– Λόγω εκκόλαψης αυγών και ανάπτυξης των νεοσσών των κορακοειδών παρατηρούνται νεαρά άτομα να βρίσκονται στο έδαφος, λόγω πτώσης από τις φωλιές, με αποτέλεσμα οι γονείς να προσπαθούν να τα προστατέψουν και να επιτίθενται σε πολίτες που τυχαίνει να τα πλησιάσουν.

– Η εμφάνιση των κουνουπιών και η συνύπαρξη των κορακοειδών εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης περιστατικών προσβολής από τον Ιό του Δυτικού Νείλου .

Αυτή τη χρονική στιγμή και όσο εξελίσσεται η αναπαραγωγική διαδικασία των κορακοειδών δεν υπάρχει η δυνατότητα για σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης κορακοειδών και πρόληψης επιπτώσεων, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αναμένεται να προκληθούν από τον υπερπληθυσμό των ειδών κορακοειδών εντός του αστικού ιστού της πόλης της Καρδίτσας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Εφαρμογή μέτρων εκδίωξης κορακοειδών από το «Παυσίλιπο» με μεθόδους ιερακοθηρίας (χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών)

– Χρήση πηγών κρότου και φωνών αρπακτικών πτηνών

– Χρήση συσκευών laser

– Χρήση ομοιωμάτων αρπάγων

– Εγκατάσταση παγίδων σύλληψης και απομάκρυνσης ατόμων κορακοειδών

– Απαγόρευση της άμεσης παροχής τροφής σε κορακοειδή από πολίτες

– Αποκλεισμός της εύρεσης τροφής από τα κορακοειδή σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής (κάδους απόθεσης σκουπιδιών κ.α.)

– Παρακολούθηση για έγκαιρο εντοπισμό παθογόνων και λήψη πρόσθετων μέτρων.