ΕΟΑΣΚ: Καθυστέρηση αποζημιώσεων, χαμηλές τιμές, αρδευτικό και αντιπλημμυρικά «καίνε» τους αγρότες

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στα χωράφια και στον τόπο μας»

Η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων σε παραγωγή- εξοπλισμό και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, οδηγούν σε κατάσταση «ασφυξίας» τους αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας.

Η καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται με μεγάλα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και οι αγρότες πασχίζουν φέτος να περιορίσουν την οικονομική ζημιά. Την ίδια ώρα εντείνεται η αγωνία των αρδευτών από τη Λίμνη Σμοκόβου, αλλά και ο φόβος των κατοίκων της υπαίθρου για νέα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων.

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε η Διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (11/7) το μεσημέρι, τονίζοντας ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να παραμείνουν στα χωράφια κα στα χωριά τους.

Αποζημιώσεις
Στις τάξεις του αγροτικού κινήματος της περιοχής κυριαρχεί το ζήτημα της εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ Κώστα Τζέλλα, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αγρότες θα είχαν παραδώσει την παραγωγή τους και θα είχαν πληρωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο.

Αυτή τη στιγμή οι αγρότες έχουν «στεγνώσει» οικονομικά και ακόμη περιμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ παρότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους προγευόμενους μήνες ότι θα γίνονταν έως το τέλος Ιουνίου. «Φτάνουμε μέσα Ιουλίου και περιμένουμε τα χρήματα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που έπρεπε να έχει μεριμνήσει ώστε να πληρωθούμε νωρίτερα. Είναι θετικό αυτό που είπε ο νέος υπουργός ότι θα πάρουμε μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Έπρεπε η κυβέρνηση να το έχει προγραμματίσει νωρίτερα. Ζητούμε άμεσα να γίνουν οι πληρωμές σε όλα τα προϊόντα και να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς. Αίτημα μας είναι τα 300 ευρώ ανά στρέμμα στο βαμβάκι» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κτηνοτρόφους λέγοντας ότι έχουν ξεχαστεί από την κυβέρνηση και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Τιμές προϊόντων
Την ίδια ώρα η χρονιά εξελίσσεται απογοητευτικά στο σκέλος των τιμών που κατρακυλούν. Στο σιτάρι, όπως ανέφερε ο κ. Τζέλλας, οι τιμές παραγωγού κινούνται στα 24-25 λεπτά. Πρόσθεσε ότι στην αρχή του αλωνισμού οι έμποροι μιλούσαν για στα 28-30 λεπτά χωρίς να πληρώνουν τους αγρότες αλλά να παίρνουν τη σοδειά με ανοιχτή τιμή. Παράλληλα οι αγρότες δεν έχουν δυνατότητα ούτε να αποθηκεύσουν την παραγωγή, αφού οι αποθήκες είχαν πλημμυρήσει από τον «Ντάνιελ» με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Σημείωσε ότι οι αγρότες είναι έρμαια των μεγαλεμπόρων που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπάρχει προστασία από το κράτος.

Στον αντίποδα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα κοντά 1,65 ευρώ/ λίτρο. «Ουσιαστικά τι κάνουμε; Δουλεύουμε για να περιορίσουμε την οικονομική ζημιά που θα έχουμε φέτος. Είναι βέβαιο ότι πολύς κόσμος θα φύγει από τα χωράφια» είπε και επανέλαβε ότι πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αφήνοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και παράλληλα το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Εξοπλισμός
Εκτός όμως από τις αποζημιώσεις στην παραγωγή, σύμφωνα με την ΕΟΑΣΚ, εκκρεμεί 10 μήνες μετά την πλημμύρα η καταβολή της πρώτης αρωγής για τις ζημιές στον εξοπλισμό. «Στα τυφλά πάμε και σε αυτό το θέμα» επισήμανε ο κ. Τζέλλας και πρόσθεσε ότι τα μηχανήματα που είχαν υποστεί ζημιές και επισκευάστηκαν, τώρα ξαναβγάζουν ζημιές ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος παραγωγής.

Άρδευση, αντιπλημμυρικά
Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ στάθηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην άρδευση, και κυρίως όσοι ποτίζουν από την Λίμνη Σμοκόβου της οποίας τα υδατικά αποθέματα είναι περιορισμένα. «Τι ενέργειες έκανε η πολιτεία για να προστατέψει τους παραγωγούς; Καμία!» είπε, ενώ μετέφερε την αγωνία και το φόβο που επικρατεί στους αγρότες και στον κόσμο της υπαίθρου για την πιθανότητα νέων πλημμυρικών φαινομένων από το φθινόπωρο. «Αντιπλημμυρικά δεν έχουν γίνει, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Πλησιάζει ο Σεπτέμβριος. Δεν καθαρίστηκαν τα ποτάμια, ακόμη εκκρεμούν παρεμβάσεις στα αναχώματα, ενώ ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα φράγματα. Ο κόσμος φοβάται ότι θα ξαναπνιγεί» σημείωσε.

ΟΣΔΕ
Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην έναρξη των δηλώσεων, προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον αγροτικό κόσμο. «Δεν ξεκίνησαν ακόμη οι δηλώσεις. Τέτοια περίοδο έπρεπε να έχουν τελειώσει. Υπάρχει ανασφάλεια αν θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις στην ώρα τους. Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των αγροτών. Κάθε χρόνο εξελίσσονται και χειρότερα οι πληρωμές. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός να διασφαλίσουν την έγκαιρη πληρωμή» ανέφερε ο κ. Τζέλλας.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών