ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Ο καταιγισμός πληροφορίας, ο ατελείωτος θόρυβος και η πληθώρα ιστοσελίδων στο διαδίκτυο που προσπαθούν η μία ν’ ανταγωνιστεί την άλλη σε ύλη και εικόνα, έχουν οδηγήσει τον χώρο (και) του λεγόμενου αθλητικού τύπου σε… τραγελαφικές καταστάσεις!
Τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία ιδιαίτερα για τους τέσσερις “μεγάλους ” του ελληνικού ποδοσφαίρου (άλλωστε μόνο μ’ αυτούς ασχολούνται), έχουν περάσει, πλέον, σε… εξωγήινες διαστάσεις! Γράφονται και λέγονται τόσα πολλά άχρηστα που πέρα από το ότι αυτοδιαψεύδονται μέσα σε ένα 90λεπτο, προκαλούν ημικρανίες και θολούρα στον εγκέφαλο!
Η μεγάλη πλάκα έχει να κάνει, πάντως, με τις λεπτομερείς αναλύσεις που μάλιστα περιλαμβάνουν πλέον και καινούργιες ορολογίες με στατιστικά στοιχεία και γραφήματα, που έχεις την αίσθηση ότι δεν απευθύνονται σε ποδοσφαιρόφιλους αλλά σε μέλη μαθηματικής εταιρίας!!!
Προσέξτε ορολογία: “Open Play”, “Xgoals”, “On Target”, “Μέγεθος ευκαιρίας” “Build up” κλπ κλπ! Και σ’ όλα αυτά πίνακες με γραφικά. Πόσες πάσες, πόσες σέντρες, πόση κατοχή. Να τα διαβάζει αυτά ο Βαμβακούλας, να σταυροκοπιέται και με σηκωμένες τις τρίχες της κεφαλής του ν’ αναφωνεί: “Γιου φάουλ”;
Το τρομερό είναι ότι με βάση αυτές τις “αναλύσεις” τεκμηριώνονται συμπεράσματα για τις ικανότητες και την πορεία των ομάδων και εξηγούνται τα αποτελέσματα των αγώνων! Είναι δε τόσο αξιόπιστα τα συμπεράσματα αυτά που καταλήγουν όλα στον… κουβά των σκουπιδιών, αν η μπάλα σε μία μόνο φάση αντί για δοκάρι ή άουτ, καταλήξει στα δίχτυα!!!
Που βασίζει το ποδόσφαιρο τη δημοφιλία του; Μα φυσικά στην απλότητα και στο απρόβλεπτο! Κι όμως το απλό εδώ προσπαθούν να το κάνουν όχι σύνθετο αλλά… κβαντική φυσική, με πληροφορίες και στοιχεία που δεν έχουν καμία μα καμία απολύτως αξία και χρησιμότητα για τον φίλαθλο.
Στην πρεμούρα τους να γράψουν και να πουν κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσουν, μας έχουν φλομώσει στη μπαρουφα! Σε λίγο θα μας ενημερώνουν και για τις τιμές του… αιματοκρίτη του ποδοσφαιριστή την ώρα που κάνει το σουτ!!!
Χρήσιμη ασφαλώς η τεχνολογία. Χρήσιμη και η στατιστική, καθώς και η ανάλυση ενός αγώνα με αριθμούς, αλλά κάντε λίγο κράτει ρε παλικάρια, δε είναι για χόρταση!
Για μπάλα μιλάμε! Για παιχνίδι που όλα μπορεί να έλθουν τούμπα και οι όποιες εκτιμήσεις να πάνε περίπατο, από μία και μόνο στιγμή! Αν το πόδι του Ελ Κααμπί πέρσι ήταν ένα εκατοστό πιο μπροστά από των αντιπάλων τους στις τέσσερις φορές που ελέχθηκε από το VAR ο Ολυμπιακός δεν θα κατακτούσε το Κόνφερενς Λιγκ!
Αφήστε μας, λοιπόν, να δούμε και να απολαύσουμε λίγη μπαλίτσα με την ησυχία μας! Μας έχετε κάνει το μυαλό κουρκούτι!
————————–
«Ο μόνος αληθινός αριθμός είναι το ένα. Οι υπόλοιποι είναι επαναλήψεις»
Βλαντιμίρ Νταμπόκοφ – Ρώσος συγγραφέας