Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγνοούμενου στρατιωτικού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο Γρηγορίου Θ. Ραχωβίτσα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με όλες τις τιμές στην γενέτειρά του τον Αγιο Ακάκιο. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ενώ παρών ήταν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο Επιλοχίας Τεχνικού Εθνικής Φρουράς Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά, έλαβε από την Πολιτεία το βαθμό του Συνταγματάρχη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολεμική δράση του υπέρ Πατρίδος.

Ο σύγχρονος Ήρωας κατέστη αγνοούμενος σε ηλικία 21 ετών, μαχόμενος εναντίον των Τούρκων ως μέλος πληρώματος άρματος στην περιοχή Βαβυλά Κυρήνειας, την 20η Ιουλίου 1974.

Πολέμησε με αυταπάρνηση στην τιτάνια προσπάθεια αναχαιτίσεως της απόβασης των Τούρκων την πρώτη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε ένα από τα τρία τανκ που ξεκίνησαν από τη Λευκωσία για την Κερύνεια όπου γινόταν η απόβαση. Περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους. Αναφέρεται ότι μόνο τρεις σώθηκαν οι οποίοι κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.