Ικανοποιημένοι, πλην ορισμένων σημείων, δηλώνουν μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θεσμικοί αγροτικοί φορείς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της λίμνης Κάρλας και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία, ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία» είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Ο κ. Φωτεινός ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη λίμνη Κάρλα, που, όπως τόνισε, «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει», προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μία φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη.

Τέλος, ο κ. Περάκης έθεσε στον κ. Μητσοτάκη το πρόβλημα με τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν οι αλιείς. «Έχουν γίνει κάποια βήματα και, σιγά σιγά, μας είπαν ότι θα γίνουν και άλλα», κατέληξε.
Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας τη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει να προσφέρει χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους σε ορίζοντα δεκαετίας.

Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ενόψει ευρωεκλογών λέγοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης της συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.