Αθώος, σε πλήρη άγνοια γύρω από το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα των βαρύτατων καταγγελιών εις βάρος του δηλώνει ο ευρωβουλευτής (τέως ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας της Αριστεράς, νυν ανεξάρτητος) Αλέξης Γεωργούλης. Παρόλ- αυτά, επί του παρόντος η εισαγγελία Βρυξελλών διεξάγει έρευνα σε σχέση με συγκεκριμένη καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης της Ελένης Χρονοπούλου, δικηγόρου και μέλους του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, εκτός της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης φέρεται ως ύποπτος για επιπλέον δύο παρόμοια περιστατικά βιασμού και κακοποίησης. Τα θύματα αυτών των ενεργειών, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, θα προβούν οσονούπω σε επίσημη καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη.

Καθώς από ώρα σε ώρα σχεδόν προστίθενται νέα στοιχεία στην υπόθεση, ως αξιόπιστο οδηγό για το τι ακριβώς ισχύει θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την ανακοίνωση της βελγο-ελληνικής ομάδας νομικής υπεράσπισης του Αλέξη Γεωργούλη. Η οποία αναφέρει επί λέξει ότι «Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

» Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

» Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

» Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.

» Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, Me Cédric Vergauwen, Me Olivia Venet, Σταματίνα Μαλλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι τους οποίους προσέλαβε ο Αλέξης Γεωργούλης, ιδιαίτερα οι δύο Βέλγοι, είναι διαπρεπέστατοι στη χώρα τους και θεωρούνται κορυφαίοι νομικοί, έχοντας στο ενεργητικό τους ανάμιξη σε πολύκροτες δίκες, ποινικές και μη.

Από την πλευρά της, η πρώτη καταγγέλλουσα, Ελένη Χρονοπούλου, κατ- αρχάς διαμαρτύρεται εντόνως για τη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς της. Αλλά πέραν αυτού, με ανάρτησή της στο Facebook επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια, ανασκευάζοντας τυχόν κατηγορίες περί υστερόβουλης μεθόδευσης, με σαφή πολιτική σκοπιμότητα, εφόσον η αποκάλυψη του σκανδάλου (αν και εφόσον κριθεί από τη δικαιοσύνη ότι ήταν όντως τέτοιο) έγινε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.

Αναφέρει, λοιπόν, η κα Χρονοπούλου ότι «πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

» Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

» Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

» Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

» Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

» Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

» Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Ως προς το τυπικό σκέλος της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά στο status του Αλέξη Γεωργούλη ως ευρωβουλευτή ο οποίος τελεί υπό διερεύνηση για σοβαρά ποινικά αδικήματα, το αίτημα για την άρση της ασυλίας του διαβιβάστηκε από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, αφού προηγουμένως ετέθη υπόψιν της Ολομέλειας.

Με τη σειρά της, η επιτροπή αυτή εξετάζει το αίτημα της προέδρου και ορίζει εισηγητή, ο οποίος σύμφωνα με το πρωτόκολλο καλεί τον ενεχόμενο ευρωβουλευτή σε απολογία. Η κλήση αυτή δεν συνεπάγεται κάποια υποχρέωση ή εξαναγκασμό και η απόκριση του ενδιαφερόμενου -εν προκειμένω του Αλέξη Γεωργούλη- παραμένει προαιρετική. Εάν επιθυμεί ο ίδιος θα προσέλθει να παρουσιάσει τη δική του άποψη για τις καταγγελίες, εάν όμως δεν το επιθυμεί, απλώς δεν θα εμφανιστεί. Πάντως, οι όποιες συζητήσεις που αφορούν στο άτομό του, προβλέπονται να διεξαχθούν, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, υπό καθεστώς κεκλεισμένων θυρών. Η δε επόμενη τακτική συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 24-25 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Στην ευχέρεια της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων επαφίεται το να απαιτήσει περισσότερες πληροφορίες από την βελγική Εισαγγελία, ώστε να αποκρυσταλλώσει άποψη περί της ανάγκης άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Κατόπιν, η απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων διαβιβάζεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία και ψηφίζει εν τέλει, λαμβάνοντας την απόφαση για την άρση της ασυλίας ή όχι.

Εν τω μεταξύ, έως τη στιγμή της ετυμηγορίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ασυλία του, ο Αλέξης Γεωργούλης είναι πολύ πιθανόν να έχει δεχτεί επιπλέον καταγγελίες, και πάλι για άσκηση σεξουαλικής και σωματικής βίας, τουλάχιστον στη μία από τις δύο περιπτώσεις. Διότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, μία γυναίκα, πρώην μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη, η οποία έχει ήδη αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τον Έλληνα ευρωβουλευτή για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και ξυλοδαρμό. Η κατηγορία βασίζεται σε τεκμήρια όπως η ιατροδικαστική έκθεση. Το φερόμενο ως θύμα έχει προσλάβει δικηγόρο στην Αθήνα και προτίθεται να υποβάλει επίσημη καταγγελία στην ελληνική δικαιοσύνη.

Το δεύτερο άτομο που ετοιμάζεται να στραφεί κατά του Αλέξη Γεωργούλη είναι ένας πρώην συνεργάτης του, ο οποίος βίωσε τραυματικές εμπειρίες στο γραφείο του, λόγω των εξαιρετικά κακών εργασιακών συνθηκών.

Την επικείμενη αποκάλυψη νέων παρεκτροπών του Αλέξη Γεωργούλη επιβεβαιώνει η κινηματική ομάδα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων «Υπέροχες Γυναίκες». Αν και αντιμετωπίζεται με κάθε επιφύλαξη, στη σελίδα της ομάδας στο Instagram αναφέρεται ρητώς ότι «την τελευταία ώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και δεύτερη καταγγελία, καθώς στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυκλοφορεί η πληροφορία ότι προ διετίας μια ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε πως είχε βγει για ποτό με τον Αλέξη Γεωργούλη και την επομένη βρέθηκε κακοποιημένη σωματικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

» Είναι για ακόμα μια φορά τρομακτικό πώς τα φερόμενα θύματα στοχοποιούνται πάντα πολύ περισσότερο από τους φερόμενους θύτες, και πώς η κακοποίηση μιας γυναίκας δεν σταματάει εκεί, αλλά συνεχίζει με το δεύτερο κύμα του τραύματος που φέρνει μαζί του η ενοχοποίησή της! Μια καταγγελία κακοποίησης γίνεται πολιτικό παιχνίδι τις τελευταίες ώρες και κανένας δεν αναρωτιέται, τρία χρόνια τώρα που έχει γίνει η καταγγελία, πώς αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί ως χώρα στην Ευρώπη! #yperoxesgynaikes».

protothema.gr