Αλίμονο στα παιδιά που χάθηκαν και στις οικογένειές τους...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

«Θάνατος είναι η συνέχιση της ζωής χωρίς εμένα» γράφει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ. Τεράστια κουβέντα.

Αυτό ακριβώς ισχύει για τον δολοφονημένο 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ τη Δευτέρα το βράδυ από ναζιστικά ορκ που εισέβαλαν και σουλατσάριζαν στη χώρα υπό την… διακριτική παρακολούθηση των άγρυπνων αρχών!

Αλίμονο στο παλικάρι που έχασε τα νιάτα του και το δικαίωμα να χαρεί τη ζωή που είχε μπροστά του. Αλίμονο στους χαροκαμένους γονείς του, αλίμονο στους αγαπημένους του. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν…

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αρχίζουμε να το συνηθίζουμε! Λίγα λόγια συλλυπητηρίων, κάποιες δακρύβρεχτες ανακοινώσεις, ενα σταντ με κασκόλ στον τόπο του εγκλήματος, πανό στην εξέδρα, ενός λεπτού σιγή και πάμε παρακάτω. Στην εποχή μάλιστα της ταχύτητας όλα αυτά διαρκούν κάθε φορά όλο και λιγότερο!

Ήδη τα αθλητικά δημοσιογραφικά φόρουμ προσαρμόστηκαν άμεσα στα της επικαιρότητας! Αφησαν τον Μιχάλη στον Αδη και επανήλθαν στην…. σημαντική ειδησεογραφία: “Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός “πάτησε” τη Μαρσέιγ”!!!

Χθες βράδυ έπαιζαν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης οπότε η θεματολογία θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο. Εχουμε άλλωστε, να μην ξεχνάμε, τα μεταγραφικά “μπαμ” και “μπουμ” στο μπάσκετ, οπότε ο Μιχαλης, όπως ο Άλκης, αλλά και τόσοι άλλοι στο παρελθόν, θα περάσουν στη σφαίρα της λήθης!

Και δεν είναι μόνο τα αθλητικά φόρουμ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοινωνικοπολιτικά. Ασχολείται κανείς με τα δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σβήσουν τις φωτιές, πιλοτάροντας το σαράβαλο που συνετρίβη; Ούτε δύο εβδομάδες δεν πέρασαν και μπήκαν ήδη… στο “αρχείο”!!! Αλίμονο στις οικογένειές τους!

Δύο μόλις ημέρες μετά τα τραγικά συμβάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεγάλη δημοφιλής ιστοσελίδα της Αθήνας είχε το εξής κεντρικό θέμα: “Σταύρος Θεοδωράκης: Οκτώ γυναίκες του μίλησαν για τον οργασμό τους”!!!

Ναι, για τον πρώην αρχηγό του “Ποταμιού” πρόκειται ο οποίος αφού διαπίστωσε πως δεν εκτιμησε ο κόσμος τη διάθεσή του να σώσει την Ελλάδα ως πολιτικός, επέστρεψε στη δημοσιογραφία και ξεκίνησε εμπεριστατωμένη έρευνα για τον… οργασμό!

Εδώ όπως αντιλαμβάνεστε, ταιριάζει γάντι το γνωστό…. φιλοσοφικό λαϊκό ρητό: “Το πολύ το τακα τακα κάνει το παιδί…”! Ας μην το χαλάσουμε όμως κι ας παραμείνουμε σοβαροί!

Το χουμε ξαναγράψει από τη στήλη με πάμπολλες αφορμές. Πρέπει μόνοι μας ν’ απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας κι έρχεται κατά πάνω μας. Ουδείς θα το κάνει για λογαριασμό μας!

Τα παιδιά και τα μάτια σας οι μεγαλύτεροι! Οσο για τα παιδιά που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκονται πρώτα και πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να γίνουν τα αναλώσιμα πιόνια κανενός!!!

Αντίδοτο σ’ αυτό είναι η μόρφωση και η γνώση. Η πραγματική κι όχι τα πασαλείμματα…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το να προσπαθήσεις να μπεις στο μυαλό των καθαρμάτων που έκαναν την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια (ή άλλων που κάνουν τα ίδια ακριβώς), είναι σα να προσπαθείς να ανακαλύψεις το νοητικό υπόβαθρο των “Ορκ” στα βιβλία του Τόλκιν!!!

Τυφλό!
Δεν θα συναντήσεις μυαλό εκεί. Εχει καεί προ πολλού. Δεν υπάρχει σκέψη, υπάρχει μόνο μίσος. Και μάλιστα όχι μίσος που προκύπτει από μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά τυφλό, για ο,τιδήποτε κινείται απέναντι!

Μηχανές
Δεν υπάρχει επίσης η μονάδα εδώ. Ο καθένας έχει ενταχθεί απολύτως στον όχλο. Δεν υπάρχει προσωπικότητα, δεν υπάρχει ατομική βούληση. Παρα μόνον το συνθημα του “αρχηγού’. Έχουν καταντήσει δολοφονικές μηχανές. Εχουν απολέσει την ανθρώπινη ιδιότητα…

————————-

«Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει»

Βιτόριο Αλφιέρι – Ιταλός δραματουργός