Αμετάβλητα τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Καρδίτσας για το 2023

Έκπτωση 50% για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους βάσει οικονομικών κριτηρίων

Αμετάβλητα θα παραμείνουν το 2023 τα δημοτικά τέλη στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα το τέλος καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Παράλληλα προβλέπεται μείωση των τελών με νέα κριτήρια για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Την απόφαση αυτή έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας.
Στην τοποθέτησή του ο Προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών σημείωσε ότι ο Δήμος ευελπιστεί σε αύξηση των εσόδων από τη διαδικασία της διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων, ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια , την πανδημία, τις επιπτώσεις του «Ιανού» κλπ, διαμόρφωσαν μια ασφυκτική κατάσταση που επιτρέπει την κατ’ ελάχιστον ομαλή λειτουργία της ανταποδοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, σημείωσε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι τα έσοδα από τη διόρθωση των τετραγωνικών να αφομοιώνονται και να πηγαίνουν τους πολίτες. Γι’ αυτό πρόταση της δημοτικής αρχής, συνέχισε, είναι να γίνει μείωση κατά 50% στα τέλη για τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, καθώς και για άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, τριτέκνους και πολυτέκνους, βάσει νέων οικονομικών κριτηρίων που συμπεριλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας σημείωσε οτι η παράταξή του δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει. Επικαλέστηκε τον Δήμαρχο, ο οποίος οπως είπε ο κ. Σβάρνας, πέρυσι είχε δεσμευθεί για μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών μετά την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού νέων τετραγωνικών. “Συνεχίζεται μια φορομπηχτική πολιτική” είπε κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή, την οποία κάλεσε να επανεξετάσει την πρόταση της και να προχωρήσει σε μειώσεις για τους πολίτες που μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς τόνισε ότι η παράταξή του είναι κατά της ανταποδοτικότητας, καθώς ο πολίτης φορολογείται άγρια και είναι υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες. “Εμείς συνολικά λέμε ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη, αλλά για μια σειρά κατηγοριών πρεπει να υπάρχει πλήρης απαλλαγή” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με δεδομένη την αύξηση του κόστους λειτουργίας του Δήμου, ο κ. Ηλίας Σχορετσανίτης ανέφερε πως περίμενε αύξηση των τελών. “Η μη αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων με βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο” σημείωσε.

Διευκρινιστικά ο κ. Σπάνιας ανέφερε ότι το κέρδος του Δήμου απο την αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνκών μέτρων για το διάστημα 31/10/21 έως 28/10/2022 είναι 120.000 ευρώ. Μηνιαίως δηλαδή, είναι 10.000 ευρώ είπε και πρόσθεσε ότι το ποσό θα αφομοιωθεί στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος μίλησε για μια πολύ δύσκολη τριετία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή και συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση που σήμερα επηρεάζει και την καθημερινότητα του χρεωμένου με δάνεια (ύψους 24 εκ ευρώ) Δήμου Καρδίτσας. “Προσπαθούμε να λειτουργήσει όπως πρέπει ο Δήμος και παράλληλα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνουμε μια κοινωνική πολιτική μέσα στην παρούσα συγκυρία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε μια μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών. Το 2015 (με την προηγούμενη δημοτική αρχή τα δημοτικά τέλη για οικιακή χρήση ήταν 1,13 ευρώ, ενώ τώρα είναι 1,03, ενώ για επαγγελματική στέγη από το 2,53 το 2015 τώρα είναι 2 ευρώ (για περιοχές εκτός σχεδίου πόλης 0,65). Πρόσθεσε μάλιστα ότι διευρύνθηκαν τα κριτήρια μείωσης των δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. “Σε μια χρονια που όλα τα έξοδα του Δήμου έχουν εκτοξευθεί, εμείς δεν μετακυλήσαμε το κόστος στους Δημότες και αποφασίσαμε τα τέλη να μείνουν σταθερά και μάλιστα σε έναν Δήμο που έχει από τα χαμηλότερα τέλη στη χώρα” ανέφερε.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.