Αναβρασμός για κόστος – τιμές σε βαμβάκι και νέα ΚΑΠ, αγροτική σύσκεψη την Τετάρτη

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα πρόκειται να καθορίσουν οι αγρότες, στην πλατιά αγροτική σύσκεψη που συγκαλεί την Τετάρτη στις 7μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Το κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με την τιμή παραγωγού στο βαμβάκι, καθώς και οι δυσμενείς εξελίξεις που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχουν επιφέρει αναστάτωση και αναβρασμό στον Καρδιτσιώτικο κάμπο.

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα. Ήδη κλιμάκια της Ομοσπονδίας προχωρούν σε ενημερώσεις στα χωριά του Νομού, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Το πρωί της Δευτέρας, η διοίκηση της ομοσπονδίας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην σύσκεψη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Διοίκηση, ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας ανέφερε ότι τα κύρια προβλήματα των αγροτών είναι το κόστος παραγωγής, η αυξημένη τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα λιπάσματα, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
«Σχετικά με το βαμβάκι, είναι γνωστό ότι ο Νομός Καρδίτσας είναι μία σημαντική περιοχή βαμβακοπαραγωγής. Η τιμή όμως, στο βαμβάκι κυμαίνεται πιο χαμηλά σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος θα καταλήξουμε… χρεωμένοι. Για αυτό τον λόγο, όλοι οι αγρότες μαζί πρέπει να συναποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις μας. Από την άλλη, δεύτερο πλήγμα που δέχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ν. Καρδίτσας, είναι η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος του 2023.
Ουσιαστικά θα χάσουμε το 80% των εσόδων των χρημάτων που παίρναμε όταν ξεκίνησε αρχικά με τα ιστορικά δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζέλλας.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα