Αντισεισμική θωράκιση;

Εικόνες που σοκάρουν από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Έλληνες και τους Καρδιτσιώτες.

Διανύουμε το 2023, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει τεράστια άλματα, τα οποία επιτρέπουν τον ακριβή εντοπισμό των σεισμικών ρηγμάτων, τις περιοχές που κινδυνεύουν πιο πολύ από μεγάλης έντασης σεισμό, την προστασία των κτιρίων ακόμη και σε μεγασεισμούς (πχ η περίπτωση της Ιαπωνίας) κλπ.

Κι όμως μέσα στο περιβάλλον αυτό, η απουσία σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης έχει οδηγήσει στο πρωτοφανές δράμα που βλέπουμε να εξελίσσεται στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Βέβαια μην πάμε και τόσο μακριά. Ούτε δύο χρόνια δεν έχουν συμπληρωθεί από το διπλό καταστροφικό σεισμό της Ελασσόνας.

Σεισμός ο οποίος προκάλεσε ζημιές και σε σχολεία του Δήμου Παλαμά (με αποτέλεσμα μαθητές να κάνουν ακόμη μαθήματα σε κοντέινερ στον Παλαμά και τον Κοσκινά), ενώ άφησε δημότες χωρίς στέγη. Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε ότι και στην Ελλάδα θα ζήσουμε κάποια στιγμή ένα σεισμό όμοιο με αυτόν της Τουρκίας. Άλλωστε έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν είπε, απλά δεν τους θυμόμαστε γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη.

Στην Ελλάδα, που ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων έχει χτιστεί πριν τη δεκαετία του ΄80 με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς (ενώ σχολεία μετρούν ήδη 2,3, και 4 δεκαετίες ζωής), δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων.

Προ τριετίας, ο Καρδιτσιώτης Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» είχε αναφέρει την ανάγκη εισαγωγής ενός σοβαρού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Μάλιστα ο ΟΑΣΠ έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την εισαγωγή ενός τέτοιους προγράμματος σε άμεση σύνδεση με εκείνο του «Εξοικονομώ».

«Δεν μπορείς να θωρακίζεις ενεργειακά μια παλιότερη κατασκευή δίχως να έχει θωρακιστεί απέναντι στο σεισμό, να διαφυλαχθεί δηλαδή η στατικότητά τους» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά… Πρέπει να απαιτήσουμε η αντισεισμική θωράκιση να έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Κ.Π.