Ο τούρκος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των S-400, των F-35 και των F-16 βάζοντας επί της ουσίας στο στόχαστρο τις ΗΠΑ

Μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους κατά της αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η αντιπολίτευση συνομiλεί με τους τρομοκράτες, ενώ ο ίδιος παίρνει οδηγίες από τον λαό και από τον Θεό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως «η γεωγραφία της καρδιάς μας είναι από τον Καύκασο μέχρι και την Αφρική», ενώ δεν έλειψαν οι δηλώσεις σχετικά με το θέμα των F-16 και των F-35 στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

«Εμείς σταθήκαμε αντρίκια, δεν κάνουμε αυτό που θέλει η Δύση, αλλά αυτό που θέλει η Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

«Kάποιοι που έχουν την εντύπωση πως τους ανήκει αυτή η χώρα και αυτή η πόλη, όσο και να προσπαθήσουν πρέπει να καταλάβουν, πως η Κωνσταντινούπολη είναι η Ανατολία, είναι η Θράκη, η Κωνσταντινούπολη είναι η ίδια η Τουρκία» τόνισε.

«Στο θέμα των F-16 και των F-35 σταθήκαμε αντρίκια»

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των S-400, των F-35 και των F-16 βάζοντας επί της ουσίας στο στόχαστρο τις ΗΠΑ.

H Αμερική είπε «να επιστρέψεις τους S-400’». Kι εμείς τους είπαμε «όχι, δεν μας δώσατε τους Patriot, γι’ αυτό κάναμε το δικό μας βήμα που αφορά την άμυνα μας. Αν μας τους δίνατε δεν θα μπαίναμε σε αυτόν τον δρόμο. Αφού δεν μας δώσατε αυτό κάναμε. Στο ζήτημα των F-35 και στο ζήτημα των F-16 εμείς σταθήκαμε αντρίκια, και δεν συμβιβαστήκαμε».

Αναφορικά με τη Ρωσία ο Ερντογάν είπε: «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος μας οικονομικός εταίρος. Δήλωσαν πως θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως το ζητάει η Δύση. Βye bye Κεμάλ, εμείς δεν κάνουμε αυτό που θέλει η Δύση, αλλά αυτό που θέλει η Τουρκία!».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την πλευρά του δήλωσε: «Αυτή η εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα μας είναι ‘η τελευταία έξοδος’. Γι΄ αυτό ελάτε στις κάλπες και ψηφίστε για την πατρίδα σας. Αυτή δεν είναι μια κενή έκκληση. Γνωρίζω τα προβλήματα σας και τον τρόπο επίλυσης τους».

Εν τω μεταξύ, οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται με 4,64 μονάδες του υποψήφιου της «Εθνικής Συμμαχίας» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μετά την επίλυση όλων των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), αναρτήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (19/5) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 14ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,52% των ψήφων έναντι 44,88% του Κιλιτσαντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντός Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 27.133.849 ψήφους έναντι 24.595.178 του Κιλιτσντάρογλου.

Έτσι επιβεβαιώθηκε επίσημα πως κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το 50% + 1 ψήφο που απαιτούνταν για να εκλεγεί πρόεδρος από τον α’ γύρο και θα υπάρξει β’ γύρος μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις 28 Μαΐου.