Από τη χάκα των Μαορί στα δημοτικά τραγούδια

Και φέτος στα Καραϊσκάκεια συμμετείχαν τρία ξένα χορευτικά συγκροτήματα, αυτή την φορά από Αυστραλία, από το Άινταχο των ΗΠΑ, αλλά και από τη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα τη φυλή Μαορί.

Αυτές τις ημέρες πέρα από τις εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, πραγματοποιούνταν εξίσου επισκέψεις των χορευτικών γκρουπ και σε χωριά του Νομού, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία του πολυετή θεσμού κάτοικοι τοπικών κοινοτήτων.

Βέβαια, το αξιοσημείωτο στις συγκεκριμένες συναντήσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, ήταν η συνύπαρξη μεταξύ Καρδιτσιωτών και ατόμων που διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στο Νομό μας. Από τα δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, στη… χάκα των Μαορί και αντιστρόφως.

Διότι όλο αυτό το διάστημα και οι άνθρωποι από τα ξένα μέρη δοκίμασαν να χορέψουν τους δικούς μας χορούς, να συμμετάσχουν μάλιστα σε πανηγύρια και εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα έως αργά το βράδυ στα χωριά.

Όμορφες εικόνες ήρθαν από τοπικές κοινότητες του Δήμου, όπου μέλη του γκρουπ των Μαορί χορεύουν με Καρδιτσιώτες δημοτικά τραγούδια, πιασμένοι χέρι – χέρι προσπαθώντας να αφομοιώσουν τις πολιτιστικές μας συνήθειες. Παρά τις πολιτισμικές διαφορές στην αισθητική αντίληψη του ομαδικού χορού, η έννοια της ψυχαγωγίας, αλλά και η θέληση για κοινή συνύπαρξη και νεές φιλίες έρχονται υπεράνω όλων.
Δ.Γ.