ΗΠΑ: Βγήκαν τα “μαχαίρια” από την οικογένεια Μπάιντεν μετά το debate

Η απόδοση του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αποκαρδιωτική για τους οικείους του, που “ρίχνουν” πλέον το φταίξιμο για την εμφάνιση αυτή στους στενούς του συνεργάτες και ζητούν την αποπομπή τους.

Τριγμούς στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών προκάλεσε η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση του Αμερικανού προέδρου.

Όμως, η οικογένειά του έσπευσε να το κάνει, ζητώντας μάλιστα από τον Μπάιντεν να απολύσει ή να υποβιβάσει συμβούλους από το περιβάλλον του, κρίνοντας ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την εμφάνισή του.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, σύμφωνα με το Politico, η οικογένεια του Τζο Μπάιντεν έκανε… παράπονα στον πρόεδρο, λέγοντας ότι δεν τον προετοίμασαν αρκετά ή ότι ήταν αρκετά κουρασμένος και θα έπρεπε να είχε ξεκουραστεί.

Οι ευθύνες επιρρίφθηκαν ευρέως στους υπαλλήλους του προσωπικού, μεταξύ των οποίων: H Anita Dunn, ανώτερη σύμβουλος του προέδρου, ο σύζυγός της Μπομπ Μπάουερ, ο δικηγόρος του προέδρου που “παρίστανε” τον Τραμπ στις πρόβες πριν το debate, και ο Ρον Κλέιν, ο πρώην προσωπάρχης, ο οποίος είχε αναλάβει την προετοιμασία του debate.

“Οι βοηθοί που προετοίμασαν τον Πρόεδρο είναι μαζί του για χρόνια, ίσως και δεκαετίες, βλέποντάς τον μέσα από νίκες και προκλήσεις. Διατηρεί μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτούς”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Κέβιν Μουνόζ.

Ένας ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν αντέδρασε επίσης, λέγοντας ότι “δεν είναι αλήθεια” ότι η απογοήτευση απευθυνόταν στους Νταν, Μπάουερ και Κλέιν.

Η “καυτή πατάτα” των ευθυνών

Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν και οι επιτελείς του προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες σε διάφορους παράγοντες, όπως ότι ο πρόεδρος ήταν άρρωστος, ότι ήταν υπερβολικά προετοιμασμένος και ότι οι συντονιστές του CNN απέτυχαν να ελέγξουν όσα είπε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς όμως η κρίση συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, οι κατηγορίες στράφηκαν προς τα μέσα, προς ορισμένους από τους στενότερους συμβούλους του Μπάιντεν.

Η εστίαση στο προσωπικό, ωστόσο, επέτρεψε επίσης στην οικογένεια να παραβλέψει τις αποτυχίες του ίδιου του Μπάιντεν στην Ατλάντα, σημείωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Οι άνθρωποι αυτοί είπαν ότι η οικογένεια Μπάιντεν ήθελε ο πρόεδρος να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία και όχι να τερματίσει την καριέρα του με μια ολέθρια εμφάνιση στο debate εναντίον του Τραμπ, τον οποίο όλοι τους απεχθάνονται.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο γιος του Χάντερ Μπάιντεν ήταν οι πιο ηχηρές φωνές που προέτρεπαν τον πρόεδρο να παραμείνει στον διαγωνισμό του 2024.

Η οικογένεια Μπάιντεν αναμένεται επίσης να συνεδριάσει για να συζητήσει τον καλύτερο τρόπο για να καθησυχάσει τους Δημοκρατικούς ότι η παραμονή του προέδρου στην κούρσα είναι η σωστή απόφαση. Ο ίδιος ο πρόεδρος τηλεφωνούσε για να ακούσει τι σκέφτονται οι έμπιστοί του.

Ευθύνες στο CNN… ακόμη και στο μακιγιάζ

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, θέλοντας να ρίξει κι εκείνο ευθύνες για την κάκιστη εμφάνιση του προέδρου, στράφηκε κατά του CNN ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του debate.

Το Politico αναφέρει ότι τα παράπονά τους ήταν μακροσκελή και, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι συντονιστές θα έπρεπε να ελέγχουν συχνότερα τον Τραμπ, ότι ο Μπάιντεν δεν ενημερώθηκε σε ποια κάμερα κοιτούσε όταν δεν μιλούσε και ότι το προσωπικό του μακιγιάζ τον έκανε να φαίνεται πολύ χλωμός, σύμφωνα με τα τρία άτομα. Ο Μπάιντεν πάντως συμφώνησε με τους όρους του debate πριν αυτό διεξαχθεί.

Μετά το debate, η οικογένεια του Μπάιντεν συσπειρώθηκε δημόσια και ιδιωτικά πίσω του. Οι εγγονές Finnegan και Natalie Biden ταξίδεψαν με τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία για μια σειρά εκδηλώσεων για τη συγκέντρωση χρημάτων το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Αν και η οικογένεια είχε προγραμματίσει από καιρό να περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί στο Camp David για να βγάλει ένα οικογενειακό πορτρέτο με τη φωτογράφο Annie Leibovitz, η συγκέντρωση τους έδωσε την ευκαιρία να καθίσουν μαζί τις ημέρες μετά από αυτό που διαμορφώνεται ως το χαμηλότερο σημείο στην πολιτική καριέρα του προέδρου που διαρκεί δεκαετίες.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ

Πριν καν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τη σκηνή του debate το βράδυ της Πέμπτης, αντιμετώπιζε ήδη έντονη κριτική από μέλη του κόμματός του για την ταραχώδη εμφάνισή του, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί επαρκώς τον Τραμπ και ότι η εμφάνισή του αποκάλυψε τις ανησυχίες που υποβόσκουν εδώ και καιρό ότι είναι πολύ μεγάλος για να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να ηγηθεί του έθνους.

Η φωνή του, οι καθυστερημένες απαντήσεις του και η σκηνική παρουσία του κατά τη διάρκεια του 90λεπτου debate προκάλεσαν πανικό μεταξύ κορυφαίων δωρητών και στρατηγικών των Δημοκρατικών σχετικά με τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του και άνοιξαν μια συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να αντικατασταθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου.

Τα πήγε καλύτερα τις επόμενες ημέρες με πιο δυνατές εμφανίσεις σε μια συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων – αλλά αυτές, σε αντίθεση με το debate, του επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει τηλεχειριστήρια.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι το debate δεν πήγε καλά. Σε προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή, είπε ότι “δεν κάνω τα debate τόσο καλά όσο παλιά”, αλλά τόνισε ότι “δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα με όλη μου την καρδιά και την ψυχή ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά”.

Από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του, ο Μπάιντεν αγωνίστηκε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερά ότι πολλοί ψηφοφόροι -συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των υποστηρικτών του- πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει αποτελεσματικά μια δεύτερη θητεία. Αν και ο Τραμπ είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος, οι ψηφοφόροι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την ηλικία του πρώην προέδρου ως ζήτημα.

Πηγή: news247