ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης η τακτική ετήσια συνέλευση - Θ. Μαρκινός: «Μάχη» με το χρόνο για τις πρόχειρες αποκαταστάσεις (φωτο & βίντεο)

«Μάχη» με το χρόνο, που πλέον πιέζει ασφυκτικά, αλλά και τον καιρό καλείται να δώσει η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για τις πρόχειρες αποκαταστάσεις του αρδευτικού δικτύου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ώστε να αρδευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές εκτάσεις στην ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θανάσης Μαρκινός όπως καταγραφει ο Νέος Αγών στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Οργανισμού που διεξάγεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Κιέριον» παρουσία των Βουλευτών του Νομού και του Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμενης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος.

Αναμονή για τα κονδύλια
Ο κ. Μαρκινός υπογράμμισε ότι η Συνέλευση πραγματοποιείται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη το δίκτυο του Οργανισμού. Επισήμανε ακόμη ότι χρονικά πλέον οι ΤΟΕΒ βρίσκονται στο και 5′.
Στο σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων για την εκπόνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης κυρίαρχο ρόλο αποφασίστηκε να διαδραματίζουν οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και τα κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες των Οργανισμών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΤΟΕΒ αναμένει να δει την κατανομή των ποσών αυτών, αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της πίστωσής τους.

Διαγωνισμός για τους αναδόχους
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ προχώρησε στην παρουσίαση των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την αποκατάσταση του δικτύου και την κατανομή των κονδυλίων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ενώ επισήμανε το γεγονός πως ο ΤΟΕΒ έχει ήδη βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό επιλογής αναδόχων για την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.
Με βάση τη μελέτη της Διοίκησης του ΤΟΕΒ απαιτούνται περί τα 14 εκ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών. «Πάμε στη λογική των πρόχειρων αποκαταστάσεων, να δοθεί προσωρινά νερό. Θα παλέψουμε με το χρόνο και τον καιρό για να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Θέλουμε να μην μείνει εκτός άρδευσης κανένα σημείο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκινός.

Κλειστό δίκτυο
Την ίδια ώρα προχωρά ο διαγωνισμός για το νέο κλειστό δίκτυο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, όπως τον ενημέρωσε ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης θα κληθούν οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες κατάθεσης των οριστικών προσφορών.

Νέος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Πάντως στις τάξεις των αρδευτών – μελών του Οργανισμού επικρατεί ανησυχία για το μέλλον του ΤΟΕΒ με τον προωθούμενο νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος αναμένεται να βγει σε διαβούλευση εντός των ημερών. Κι αυτό διότι ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι ένας πετυχημένος ΤΟΕΒ – πρότυπο στη χώρα, τόσο οικονομικά όσο και στο πεδίο των άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων. «Εύχομαι η παρούσα γενική συνέλευση να μην είναι και η τελευταία» ανέφερε μάλιστα εισαγωγικά ο κ. Μαρκινός.