533 εκατ. ευρώ απαιτούνται στη Θεσσαλία για μόνιμες παρεμβάσεις σε ποτάμια και αναχώματα (φωτο)

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel.

Η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάσθηκαν σήμερα σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι από την 1η Απριλίου θα καταβληθεί η προκαταβολή για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ από το 2025 θα γίνει μόνιμη και θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος πληρωμής. Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες. Επίσης ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο των 19 προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Πιο αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ο γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης κά, ενώ μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, μετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, οι Βουλευτές Ασ. Σκόνδρα, Γ. Κωτσός και Τ. Σπάνιας, οι Κώστας Τζέλλας, Σωτήρης Γιαννακός και Σωτήρης Αντωνίου από την Ομοσπονδια Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των ΤΟΕΒ, παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής κ.ά.

Εντός Απριλίου η νέα πρόσκληση
για την απονιτροποίηση

«Η Θεσσαλία παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βάση την επιλογή μας αυτή προχωρούμε με ταχύτητα στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για την δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων. Όπως σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, εντός Απριλίου θα δημοσιευθεί η νέα πρόσκληση για την «Απονιτροποίηση», τονίζοντας ότι οι περιοχές εφαρμογής του μέτρου είναι αυτές που είναι χαρακτηρισμένες ως ευαίσθητες στα νιτρικά, σύμφωνα με τους χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε επίσης τους βασικούς στόχους των ελληνικών προτάσεων αναφορικά με τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων, αλλά και η ευελιξία εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων.

Αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων σε γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα, στις ετικέτες των προϊόντων, αλλά και στο αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία κά.

Ζημιές στους ΤΟΕΒ

Επίσης ανέφερε: «Ενεργοποιούμε, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Για το ζήτημα αυτό συνεργαζόμαστε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα 15 – από τα 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας- που έχουν ανταποκριθεί. Η πρόταση για κατανομή των 15 εκατ. ευρώ έχει ως εξής: TOEB ΣΥΝΟΛΟ: 9.655.000, ΓΟΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 5.000.000, ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ: 345.000, ΓENIKO ΣΥΝΟΛΟ: 15.000.000».

Αλλάζει ο τρόπος επιστροφής
ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία για τα έργα υποδομής και τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η καταστροφή από τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.

Περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, με 420 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 480 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχει υπολογιστεί για τις αποζημιώσεις, εκ των οποίων 307 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δοθεί. Έως τέλος Ιουνίου προβλέπεται να έχουν δοθεί τουλάχιστον 310 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Από την 1η Απριλίου θα καταβληθεί η προκαταβολή για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Σημείωσε ότι από το 2025 η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη και θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% θα δίνεται οριζόντια και το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωσης κάθε αγρότη.

Τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου προς ψήφιση
ο νέος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη:
«Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη δέσμευσή μας για την ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά στο ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική Υπουργική Απόφαση. Συνολικά, αναφορικά με τα μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών προετοιμάζουμε, άμεσα, τη νομοθετική ρύθμιση που θα χρειαστεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».
Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), το σχετικό πολυνομοσχέδιο βρίσκεται για παρατηρήσεις στα Υπουργεία και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες. Θα παρακαλούσα -επειδή είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που μας αφορά όλους- να υπάρξει συμμετοχή και ουσιαστική συζήτηση στη διαβούλευση, ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και πολλές άλλες ρυθμίσεις.
Σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις πληθυσμού, προχωράει η συζήτηση -και με τον χορηγό, δηλαδή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ώστε να υλοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν de facto χρόνο.
Αναφορικά με ακόμη ένα θέμα που μου ετέθη από τους συναδέλφους -συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών- και σχετίζεται με την υλοποίηση έργων στη Θεσσαλία, για τα οποία χάθηκαν οι προθεσμίες και κινδυνεύουν με απένταξη, η γενική κατεύθυνση είναι να βοηθήσουμε, ώστε να μην συμβεί αυτό. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση. Δεν θέλουμε στη Θεσσαλία, τουλάχιστον στο δικό μας Υπουργείο, να έχουμε απεντάξεις. Ήδη το φροντίσαμε για τις αστικές αναπλάσεις και θα προσπαθήσω να κάνουμε το ίδιο και σε ό,τι αφορά στα λύματα. Πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευελιξία για την περιοχή της Θεσσαλίας. Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και στα αδειοδοτικά ζητήματα που θα χρειαστούν την επόμενη μέρα για τα έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στην περιοχή».

900 εκ. ευρώ για οδικά έργα
και 450 εκ για σιδηροδρομικά

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ανακοίνωσε την διάθεση 900 εκατομμυρίων ευρώ για οδικά έργα και 450 εκατομμυρίων ευρώ για σιδηροδρομικά έργα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, η διαδικασία για τον αριθμό των συμβάσεων που θα προχωρήσουν βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, τόνισε ότι μέχρι τις 18 Μαίου θα εκδοθεί η ΣΑΕ (Στρατηγική Αξιολόγηση Περιβάλλοντος) μέσω της οποίας θα γίνει η δέσμευση των πιστώσεων. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη καθώς το 50% των χρημάτων προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ο κ. Ταχιάος δήλωσε επίσης ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (Πέμπτη με Δευτέρα) θα επισκεφθεί όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Σε κάθε Δήμο θα εξεταστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν διορθώσεις.

Συνεχίζονται οι πληρωμές
στους αγρότες και κτηνοτρόφους

Συνεχίζονται οι καταβολές της πρώτης αρωγής και οι προκαταβολές της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι η πρώτη αρωγή έχει αγγίξει τα 43 εκατομμύρια ευρώ και έχει ωφελήσει περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ωστόσο, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Επιτροπές και τα Κλιμάκια Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η συνεργασία με επιτροπές και εκπροσώπους συνεταιρισμών σε κάθε νομό, και η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος προανήγγειλε ότι την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής για το φυτικό κεφάλαιο, με έμφαση στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ανάγκη χρηματοδότησης 533 εκ. ευρώ
για αναχώματα και ποτάμια

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε ότι από την ημέρα που ανέλαβε μέχρι σήμερα έχουν επταπλασιασθεί τα αιτήματα και οι αντίστοιχοι φάκελοι που έχουν καταθέσει οι πληγέντες.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στην περιφέρεια έχουν υλοποιηθεί έργα προσωρινών αποκαταστάσεων συνολικού ύψους 61.550.000 ευρώ και για τη συνέχισή τους ζήτησε επιπλέον 15.000.000 ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μόνιμες αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών, είπε ότι «έχουμε ήδη γνωστοποιήσει την ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 533.150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό απαιτείται για την επαναφορά των ποταμών, ώστε να περιέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση», είπε σχετικά.