«Μπλόκο επιβίωσης» Θεσσαλικού χαρακτήρα από τους αγρότες πέριξ του κυκλικού κόμβου του Ε-65 (φωτο & βίντεο)

* Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών σε αγροτική κινητοποίηση μετά από 45 χρόνια * «Δριμύ κατηγορώ» από το αγροτικό κίνημα για τη στάση της κυβέρνησης

Με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του εισοδήματος στο 1 ευρώ για το βαμβάκι και τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκατοντάδες τρακτέρ που βρίσκονταν στις πλατείες των χωριών του Ν. Καρδίτσας βγήκαν σήμερα στο δρόμο με τους αγρότες να προχωρούν στο στήσιμο μπλόκου.

To μπλόκο στήθηκε κάτω από τον Ε65, εκατάρωθεν του οδοστρώματος στον δρόμο Καρδίτσας- Λάρισας και στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθηνών, ενώ κάθε μέρα θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65.

Οι αγρότες προσπάθησαν να ανέβουν στον Ε-65, αλλά συνάντησαν απεναντί τους τα ΜΑΤ και τις κλούβες, ενώ δέχθηκαν και χημικά

Οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους με το στήσιμο ενός δυναμικού μπλόκου, μεγαλύτερου από εκείνου που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο
Το μπλόκο αποκτά μάλιστα Θεσσαλικό χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν τρακτέρ από τα Τρίκαλα, ενώ παρόντες είναι με αυτοκίνητα τους και αγρότες από περιοχές των Ν. Λάρισας και Μαγνησίας. Ομοίως σε μπλόκα και κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθησαν από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Εκατοντάδες τρακτέρ που ξεκίνησαν κομβόι από χωριά και κινήθηκαν κυρίως μέσω του οδικού άξονα Καρδίτσας- Λάρισας και παλιάς εθνικής Καρδίτσας – Αθηνών, κατέκλυσαν τους δρόμους πέριξ του κυκλικού κόμβου του Ε-65.

«Απαγορευτικό» στις εισόδους
Οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και κλούβες, που απέκλειαν τις προσβάσεις προς τον κυκλικό κόμβο και τον αυτοκινητόδρομο. Η συγκεκριμένη εικόνα σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε οργή στις τάξεις των αγροτών. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος εξοργισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους επιλέγει για ακόμη μια φορά «τον αυταρχισμό και την καταστολή». Παράλληλα καυτηρίασαν την αστυνομία για τη στάση της, καθώς όπως είπαν απέκλεισε την κυκλοφορία και την πρόσβαση των οχημάτων προς την Καρδίτσα.
Με τα τρακτέρ μπλοκαρισμένα στις εισόδους του κυκλικού κόμβου, άρχισαν οι συζητήσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτών με την αστυνομία. Οι αγρότες απαίτησαν να ανέβουν στον Ε65 με τα τρακτέρ, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την αστυνομία.
Χημικά μετά από 45 χρόνια
Με ελιγμό, τρακτέρ μπήκαν στον κυκλικό κόμβο, ενώ στην προσπάθεια των αγροτών να ανέβουν στον Ε-65 επικράτησε ένταση, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρήσουν στη ρίψη χημικών. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος της περιοχής καταδίκασαν τη στάση αυτή, λέγοντας ότι για πρώτη αφορά από τις κινητοποιήσεις του 1978 χρησιμοποιούνται χημικά σε αγροτική κινητοποίηση που γίνεται στην Καρδίτσα.
Συνέλευση στον Ε-65
Στη συνέχεια οι αγρότες ανέβηκαν με τα πόδια στον Ε-65 όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Εκεί ο κ. Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή αγροτών από Καρδίτσα και Τρίκαλα με τα τρακτέρ, αλλά και τους αγρότες από Λάρισα και Μαγνησία, καθώς και τις αντιπροσωπείες των εργατικών σωματείων και των φορέων που βρέθηκαν στο πλευρό τους στην σημερινή κινητοποίηση.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από κάθε χωριό και ανακοινώθηκε ότι το μπλόκο θα στηθεί κάτω από τον Ε65 με τα τρακτέρ παραταγμένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος στο δρόμο Καρδίτσας- Λάρισας και στην παλιά εθνική οδο Καρδίτσας – Αθηνων. Παράλληλα κάθε μέρα θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65, ενώ κάλεσε και τους υπόλοιπους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ, ενισχύοντας το μπλόκο.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα