Χαμένος από τη νέα ΚΑΠ ο Νομός Καρδίτσας

* Προβληματισμένος ο αγροτικός κόσμος από το μέλλον των επιδοτήσεων *Πλήθος αγροτών στην εκδήλωση του γραφείου «Αγρόλυσις

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις του αγροτικού κόσμου στο Ν. Καρδίτσας
για το μέλλον των επιδοτήσεων – ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ.

Ο Νομός Καρδίτσας φαίνεται πως είναι από τους χαμένους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2023-2027, με βάση το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε από τη χώρα.

Oι κ.κ. Τάντος, Μανόπουλος, Κουτσώνης

Φως στις πτυχές της νέας ΚΑΠ και των προγραμμάτων του ΠΑΑ έριξαν χθες το απόγευμα τα στελέχη του γεωτεχνικού γραφείου «Αγρόλυσις» κ.κ. Δημήτρης Τάντος, Βαγγέλης Κουτσώνης και Λάμπρος Μανόπουλος, σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στην Καρδίτσα.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κιέριον» προσέλκυσε πλήθος αγροτών, γεγονός που κατέδειξε ότι ο αγροτικός κόσμος επιζητά την ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της ΚΑΠ.

Τα στελέχη του γραφείου περιέγραψαν αναλυτικά τις δραματικές αλλαγές που έρχονται στο τοπίο των επιδοτήσεων. Θα απαιτούνται διαρκής ενημέρωση και τεχνικές συμβουλές γιατί οι αγρότες θα καλούνται να «χτίσουν» τις επιδοτήσεις τους βάσει κριτηρίων.

Συμπερασματικά εκείνο που προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα, είναι ότι ο Νομός Καρδίτσας είναι από τους χαμένους της νέας ΚΑΠ, καθώς ένα μεγάλο ποσό επιδοτήσεων «αφαιρείται» και μεταφέρεται σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και στα νησιά.

Kαλαμπόκι
Μία δυσμενής εξέλιξη που έχει επιφέρει δυσαρέσκεια στους αγρότες και στην οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές, έχει να κάνει με το γεγονός πως σχεδόν το σύνολο του κάμπου στην Καρδίτσα μένει εκτός της νέας συνδεδεμένης στο καλαμπόκι. Πρόκειται για ένα θέμα που ανέλυσε εκτενώς τις προηγούμενες ημέρες ο «Νέος Αγών» (εδώ), ενώ όπως τονίστηκε στην εκδήλωση από τη συνδεδεμένη δεν θα αποκλειστούν κάποια μικρά τμήματα στα βόρεια του Νομού και στα σύνορα με το Ν. Τρικάλων.

Χάρτης ποσοτικής κατάστασης ΥΥΣ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας
Χάρτης χημικής κατάστασης ΥΥΣ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας

Βασική ενίσχυση
Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η βασική ενίσχυση.
Οι αγρότες που καλλιεργούν περισσότερα από 100 στρέμματα θα πρέπει να τηρούν μια σειρά δεσμεύσεων, όπως να περάσουν από αμειψισπορά όλα τους τα αγροτεμάχια μέσα στην τριετία, να αφήσουν κάποια στρέμματα σε αγρανάπαυση και άλλα στοιχεία αγροτικού τοπίου.

Ουσιαστικά εκείνο που επισημάνθηκε από τους ομιλητές είναι ότι η βασική ενίσχυση μειώνεται με τη νέα ΚΑΠ στα 21,5 ευρώ/ στρέμμα (από τα 30 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο στο Ν. Καρδίτσας). Οι αγρότες σε συνεργασία με τους συμβούλους τους έχουν τη δυνατότητα να «χτίσουν» επιπλέον επιδοτήσεις πάνω στη βασική ενίσχυση.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση. Οι αγρότες είναι προβληματισμένοι και διψούν για ενημέρωση σε ότι αφορά το μέλλον των επιδοτήσεων

Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός θα μπορέσει να φτάσει το ύψος της επιδότησης που λαμβάνει σήμερα. Η νεα ΚΑΠ περιλαμβάνει την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα (eco – shemes) που όμως προβλέπουν αυξημένες απαιτήσεις όπως ειδικά σχέδια από τον σύμβουλο, εδαφολογική ανάλυση, μελέτες λίπανσης – άρδευσης κλπ.

Επισημάνθηκε επίσης ότι με την τελευταία προκαταβολή του «τσεκ» έγινε σύγκλιση, ώστε οι αγρότες να μπουν στη νέα ΚΑΠ με δικαιώματα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκείνοι που είχαν ιστορικά υψηλά δικαιώματα (όπως καπνό ή ντομάτα) είδαν μείωση στα ποσά της τάξης του 20-30%. Η σύγκλιση θα συνεχιστεί έως ότου όλοι φτάσουν στα 21,5 ευρώ/ στρέμμα.

Αυτό πάντως που έγινε σαφές, όπως προαναφέραμε, είναι το γεγονός πως η Καρδίτσα είναι χαμένη από τη νέα ΚΑΠ. Στους κτηνοτρόφους δίνεται η δυνατότητα να αναπληρώσουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ πιο κερδισμένοι είναι εκείνοι οι αγρότες με δενδρώδεις οι οποίοι ωστόσο παραμένουν λίγοι στην περιοχή μας.

Η Καρδίτσα χάνει το «πρασίνισμα», χάνει την απονιτροποίηση και είναι πολλές οι απαιτήσεις που προβλέπονται για να φτάσει κάποιος μέσω των οικολογικών σχημάτων τα 50 ευρώ που έπαιρνε πριν με το πρόγραμμα της απονιτροποίησης.
K.Π.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα