Ενημέρωση για την επιβάρυνση της υγείας από το κάπνισμα και τους κινδύνους για το περιβάλλον (φωτο)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ενημερωνόμαστε & Αναλαμβάνουμε Δράση για την Υγεία μας και το Περιβάλλον!», από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο ξενοδοχείο «Κιέριον».

Βασικά θέματα που αναλύθηκαν από τους εισηγητές στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η σημασία διακοπής του καπνίσματος, η πρόληψη του καρκίνου του πνεύματος, η αποτίμηση της επιβάρυνσης της υγείας από το κάπνισμα, και οι συνέπειες για το περιβάλλον.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Θωμάς Σίμος.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με την Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΠΕ και Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, η οποία μίλησε προς το κοινό σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, την πρόληψη του καρκίνου του πνεύματος, αλλά και για τις δράσεις από την καμπάνια «Ανάσα Ζωής». Μεταξύ άλλων η κ. Κατσαούνου ανέφερε ότι μόλις λίγες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αποδείξει πως ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, και μάλιστα η καπνοβιομηχανία έκανε συνεχείς προσπάθειες να αποδείξει πως οι μελέτες είναι εσφαλμένες.

Στη συνέχεια, κυρίαρχο θέμα της εκδήλωσης ήταν οι οδηγίες που παρέχει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη νικοτίνη, του οποίου εισηγητής ήταν ο Νίκος Αθανασίου, Πνευμονολόγος και Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος, Προαγωγής Υγείας και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΠΕ. Αργότερα, έλαβε χώρα η αποτίμηση της επιβάρυνσης στη Δημόσια Υγεία από τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα λόγω των υπερβάσεων των οδηγιών του ΠΟΥ από τον Δρ. Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, του Enivronmental Research Group, από το School of Public Health και το Imperial College London.

Επιπλέον, το επόμενο ζήτημα που παρουσιάστηκε στο κοινό της εκδήλωσης, ήταν τα δεδομένα νοσηρότητας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, από τον Δημήτριο Παπαγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημόσιας Υγείας και Διευθυντής Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και Ανοσοποίησης Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, το κάπνισμα και το περιβάλλον απασχόλησε απασχόλησε τους παρευρισκομένους της εκδήλωσης, θέμα που εισηγήθηκε η Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, Πνευμονολόγος και Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος, Προαγωγής Υγείας και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΠΕ.