Διεκδικήσεις ιδιοκτησιών από το Δημόσιο το νομοσχέδιο που δεν ήρθε, οι δίκες που ξεκίνησαν

Του Γιώργου Ηλ. Τσιτσιμπή

Οι επί έναν αιώνα συναλλασσόμενοι νομίμως και φορολογούμενοι για κάθε συμβολαιογραφική πράξη από το κράτος, ξαφνικά ονομάζονται «καταπατητές».

Οι επί τόσες δεκαετίες υπεύθυνοι πολιτικοί, που γνώριζαν το πρόβλημα αλλά έμεναν στις υποσχέσεις ότι θα πάρει ένα τέλος όλο αυτό το τραγελαφικό που ζούνε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, πώς πρέπει να ονομάζονται;
Πολιτική, κατά μία έννοια, είναι να προβλέπεις και να δίνεις λύσεις πριν τις δώσει ο χρόνος. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Την λύση την οδήγησαν, προφανώς σκόπιμα, στα δικαστήρια.
Πόσο δίκαιο είναι όμως να μπαίνουν σε περιπέτειες, ταλαιπωρίες και φυσικά οικονομικές επιβαρύνσεις, πολίτες που δεν έχουν καμία ευθύνη για όλα αυτά; Να θεωρούνται «καταπατητές» για ιδιοκτησίες που τις αποκτήσανε όχι απλά νόμιμα αλλά και με όλες τις φορολογικές διεκπεραιώσεις και συναλλαγές με το Δημόσιο; Και ενώ το κράτος, υποτίθεται, πως τους αναγνωρίζει ότι δεν έχουν ευθύνη και χρειάζεται μια απλή τακτοποίηση, δεν προβαίνει σε καμία αποκατάσταση!
Οι κυβερνητικοί βουλευτές, ανακοινώσανε το τελευταίο έτος, δύο ή τρεις φορές, την έλευση νομοσχεδίου, αλλά αυτό ακόμα να φανεί. Είχανε όλο τον χρόνο να προλάβουν την τακτοποίηση πριν αρχίσουν οι δίκες. Ούτε αυτό! Τώρα τον λόγο τον έχουν τα δικαστήρια!
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο , βρήκα ερώτηση του φίλου Κώστα Τσιάρα, σημερινού Υπουργού Δικαιοσύνης, το 2011 μάλιστα, προς τον τότε Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, που κατέληγε: «Από τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί από την κυβέρνηση η δημιουργηθείσα εκκρεμότητα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που να προβλέπουν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τον πλέον σύντομο τρόπο, χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.» Γνωρίζοντας την ποιότητά του και τις ηθικές του αξίες (από πρώτο χέρι), πιστεύω πως και σήμερα παραμένει ακλόνητος σ’ αυτή την διατύπωση. Πόσο μάλλον που τώρα είναι ο ίδιος Υπουργός και άρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Αλλιώς είναι να ζητάς τα νόμιμα από μια άλλη κυβέρνηση κι αλλιώς είναι να είσαι μέλος της κυβέρνησης που αποφασίζει. Μιλάμε για δίκαιο αίτημα που αφορά ιδιοκτησίες περίπου 20 οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Καρδίτσας.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες απορίες, όπως: θα αφήσουν την Δικαιοσύνη να λειτουργήσει αμερόληπτα και αντικειμενικά ή στόχος τους είναι μια άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους, βάζοντας τον κόσμο να ξαναπληρώσει τα πληρωμένα; Αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ των «καταπατητών», δεσμεύεται το κράτος ότι δεν θα ασκήσει εφέσεις και δεν θα εξαναγκάσει τον κόσμο να πληρώνει δικηγόρους και άλλα δικαστικά έξοδα μέχρι τελικής απόφασης σε ανώτερο βαθμό; Ήδη με την πρώτη δικάσιμο το ποσό πλησιάζει τα 1.000 ευρώ, καθόλου ευκαταφρόνητο για τις μέρες που ζούμε.
Όλες οι απαντήσεις δεκτές. Η πιο σημαντική όμως θα είναι η απάντηση των ίδιων των «καταπατητών», την ώρα της δικής τους αξιολόγησης… Ίδωμεν.

ΥΓ. Μήπως οι πληττόμενοι να ψάξουν για καμιά καινούργια πλατφόρμα στο διαδίκτυο π.χ. «Dikastik Pass» για ανάλογη επιδότηση;