Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας: Ειδική συνεδρίαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Την πραγματοποίηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας με θέμα το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανασυγκρότησης της περιοχής ζήτησε στη σημερινή συνεδρίαση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Έκτορας Γάζος.
Επίσης κάλεσε το σώμα να λάβει απόφαση για να ζητήσει την κατάθεση και τη δημοσιοποίηση από τον περιφερειάρχη του κειμένου για το σχέδιο της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος επανέλαβε πως μετά τις πλημμύρες έχει αλλάξει το πλαίσιο των διεκδικήσεων έργων και εκείνα της αντιπλημμυρικής θωράκισης έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο.
Επισήμανε τη σημασία της συνολικής προσέγγισης των έργων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού και το ποτάμιο σύστημα.

Ανέφερε ότι είναι θετικός σε μια τέτοια συζήτηση στην οποία όμως θα πρέπει να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ΚΕΔΕ λέγοντας ότι συνδικαλιστικό όργανο Δημάρχων έχει μια ολιστική πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ, τα νερά ύδρευσης και άρδευσης, πριν καν καταθέσει πρόταση το Υπουργείο.
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνεδρίαση.

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία. Στις 13 Μαρτίου παρουσιάστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα το «στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας» από την ολλανδική εταιρεία HVA. Στις 12 Μαρτίου παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη «οι προτάσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αλλά και για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού».

Τα παραπάνω σχέδια αφορούν ζωτικά ζητήματα για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής του Δήμου Καρδίτσας και ευρύτερα ολόκληρης της Θεσσαλίας. Επίσης, αφορούν την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής περιλαμβάνοντας τη διαχείριση των υδάτων, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις καλλιέργειες.

Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας να συζητήσει, να εκτιμήσει, να βγάλει συμπεράσματα και να καταθέσει τις αντίστοιχες προστάσεις για να διεκδικήσει ό,τι έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, εισηγούμαστε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

  • Την πραγματοποίηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο (έως το τέλος Ιουνίου) ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανασυγκρότησης της περιοχής.

  • Τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση και τη διοργάνωση της ειδικής συνεδρίασης με το παραπάνω θέμα, που θα είναι ανοιχτή με πρόσκληση για συμμετοχή σε φορείς (επιστημονικούς, μαζικούς, κ.α.) και σωματεία και συλλόγους εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων.

  • Να ζητήσει την κατάθεση και τη δημοσιοποίηση από τον περιφερειάρχη του κειμένου για το σχέδιο της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για το παραπάνω θέμα.