Οι άνθρωποι που στηρίζουν τον πολιτισμό στην πόλη μας ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι άξιοι επαίνου για τη σημαντική αυτή πολιτιστική προσφορά που αποδίδει καρπούς. Ο ψυχίατρος κ. Αλέξανδρος Καντερές άφησε ένα ευρύ πολιτιστικό αποτύπωμα στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη “Η Αθηνά” με σημαντικές πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες που είχαν ως σημείο αναφοράς το βιβλίο, τη Βιβλιοθήκη, τους αναγνώστες και γενικά τον Πολιτισμό της Καρδίτσας.

Παιδί αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης του Πέτρου Καντερέ από το Κούτσουρο Αμάραντου με χαρισματική προσωπικότητα, την οποία αντικρίζουμε στην πορεία της ιατρικής, επιστημονικής, ψυχιατρικής και γηριατρικής φροντίδας ως Διευθυντής της Κλινικής ¨ΚΑΣΤΑΛΙΑ¨.

Οι γιατροί της Καρδίτσας με τον συνάδελφό του τον αείμνηστο γιατρό Ιωάννη Γακιόπουλο τον ανέδειξαν στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Παράλληλα με την επιστημονική του ιδιότητα υπήρξε πρόεδρος Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας από το 1981 έως το 1987 .

Στις μέρες του η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας έζησε στιγμές παλιάς δόξας, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. τον αείμνηστο Δήμαρχο Χρήστο Τέγο, τον Απόστολο Πίτσαβο, τον Σωτήρη Ψημμένο, τον Κώστα Πίτσαβο, την Τσέλιου-Παλάσκα Λίτσα κ.ά.

Στο διάστημα της προεδρικής του θητείας οργανώθηκαν σημαντικές συναυλίες με το Μάνο Λοϊζο και το Νότη Μαυρουδή, εκθέσεις ζωγραφικής με το Δημήτρη Γιολδάση και το χαράκτη Τάσο, λογοτεχνικές βραδιές με την Έλλη Αλεξίου, τον Νικηφόρο Βρεττάκο και άλλους. Κορυφαία εκδήλωση υπήρξε η ποιητική βραδιά με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, όπου στη Βιβλιοθήκη υπήρξε το αδιαχώρητο από βιβλιόφιλους, και μαθητές.

Επίσης μεταφέρθηκε η Λαϊκή Βιβλιοθήκη στη διπλανή μεγαλύτερη αίθουσα όπου λειτουργεί και σήμερα με την Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Καρδίτσας με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη τους, όπως έγραψε ο τύπος της εποχής. Παράλληλα έγινε και η ταξινόμηση των βιβλίων. Σημαντική πρωτοβουλία του Δ.Σ. υπήρξε η δημιουργία Μουσικής Σχολής που συντέλεσε στη δημιουργία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.

Ο ιατρός κ. Αλέξανδρος Καντερές δε ξέχασε ποτέ τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας “Η ΑΘΗΝΑ” με δωρεές βιβλίων όπως στη μνήμη του Δημάρχου Χρήστου Τέγου, διότι η Βιβλιοθήκη διανύει δύσκολα χρόνια με ανύπαρκτα οικονομικά μέσα επειδή οι επιχορηγήσεις της δεν είναι ούτε καν “ψιχία”. Ο προβληματισμός του είναι δε έντονος για τη στενότητα του χώρου, που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη της πόλης μας διότι το πολύτιμο αρχείο του τοπικού τύπου στοιβάζεται σε ακατάλληλο χώρο. Μέλημα του είναι να δοθεί από το Δήμο και η διπλανή αίθουσα. Τα σύγχρονα αυτά βιβλία διατίθενται στο αναγνωστικό κοινό των Βιβλιοθηκών ενώ η προσφορά του στηρίζει το πολιτιστικό κεφάλαιο που αφορά τις Βιβλιοθήκες για να αγκαλιαστεί από τα νέα παιδιά και να στηρίξει το έργο της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

Είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική αυτή προσφορά.

Γιάννης Ρίτσος, Δημήτρης Γιολδάσης, Αλέξανδρος Καντερές σε εκδήλωση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης

Παρασκευή Σδρόλια Βιβλιοθηκονόμος