Γκράφιτι στον τοίχο της παιδικής βιβλιοθήκης του Παυσίλυπου σχεδίασε χθες το τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ και μαθητές – μαθήτριες των λυκείων της πόλης, στο πλαίσιο των δράσεων που έχει προγραμματίσει για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Με το σύνθημα «Υγεία, Αξία Ανεκτίμητη», οι δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης άρχισαν χθες με το γκράφιτι που είχε ως θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων. Στο ίδιο χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυριού (Ε.Ε.Σ.) παραδίδοντας μαθήματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ , και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α ) που ενημέρωσαν για τις ρευματικές παθήσεις. Επίσης το «παρών» έδωσε διατροφολόγος που εφάρμοσε λιπομέτρηση και θα ενημερώνει για την υγιεινή διατροφή.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν μεθαύριο Τρίτη 4 Απριλίου από τις 10 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία, με με την 1η ΤΟΜΥ που θα προσφέρει μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και οξυγόνου, τη 2η ΤΟΜΥ που θα ενημερώνει για τον οικογενειακό γιατρό και θα προσφέρει επίσης μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, την Αντικαρκινική Εταιρεία που θα ενημερώνει για τον προληπτικό έλεγχο και την ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης, το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας που θα παρέχουν ενημερωτικό υλικό για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και θα εφαρμόζουν μετρήσεις σακχάρου, το Θεοδωρίδειο Κέντρο “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” που θα παρουσιάσει αθλοπαιδείες, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας με ενημερωτικό υλικό για την ενδοοικογενειακή βία και τεστ διερεύνησης κακοποιητικής σχέσης και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” που θα ενημερώνει για τις υπηρεσίες που παρέχει η δομή τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η συγκεκριμένη ημέρα επικεντρώνεται στα σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν σύσσωμο τον πλανήτη, γιατί η διασφάλιση της υγείας μας είναι ύψιστη προτεραιότητα τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.