Μια από τις καινοτομίες που περιμένουν τους μαθητές 4.384 Νηπιαγωγείων και Δημοτικών με την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβρη είναι το νέο μάθημα που θα τους μυήσει στα μυστικά της καλλιέργειας λαχανικών.
Η νέα εκπαιδευτική δράση «Λαχανόκηποι στα σχολεία: με κριτική σκέψη και όραμα, συνεργαζόμαστε, χαιρόμαστε, δημιουργούμε» ξεκινά επίσημα στις 20 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2026, με στόχο να εισάγει τα παιδιά σε μια βιωματική εμπειρία μάθησης για τη φύση, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων (με χώμα, παρτέρια, θερμοκήπια, ποτιστήρια, εργαλεία, σπόρους).
Καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων με οικολογικές και βιολογικές μεθόδους.
Καθημερινή φροντίδα φυτών από τους μαθητές/μαθήτριες.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, ομαδικότητας, οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
Η πράξη εστιάζει στην κριτική και δημιουργική σκέψη, την κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη συμβολή στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η δημιουργία οργανωμένων χώρων καλλιέργειας λαχανικών και φυτών στο σχολικό περιβάλλον υποστηρίζει τη βιωματική μάθηση των μαθητών/μαθητριών σχετικά με την οικολογική καλλιέργεια, τη διατροφή και τη σύνδεση της φύσης με την καθημερινότητά τους, ενώ με την καθημερινή φροντίδα των φυτών και την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους, οι μαθητές/τριες μαθαίνουν τη σημασία της αειφορίας.
Οι σχολικοί κήποι στο Ν. Καρδίτσας μέσα από το «KARAVAPROJECT»
Η αξία των σχολικών κήπων σε σχολεία του Νομού Καρδίτσας ήρθε μέσα από την εμπειρία του «KARAVAPROJECΤ» και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί και ομάδες μαθητών σε σχετική εκδήλωση στα τέλη Μαΐου.
Το ότι οι σχολικοί κήποι θα ενταχθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα ως μάθημα στα σχολεία, είναι ένα θετικό γεγονός που καθιστά τους μαθητές ως πρωταγωνιστές στην επαφή με το περιβάλλον, την καλλιέργεια προϊόντων και την τακτική φροντίδα της γης.
Στη σχολικοί χρονιά που αφήσαμε πίσω, οι «Σχολικοί Κήποι» μέσα από το «KARAVAPROJECT» δημιουργήθηκαν σε 12 δημοτικά σχολεία του Νομού. Σε αυτή τη δράση υπήρξε σύμπραξη από 16 φορείς της περιοχής, οι οποίοι κέρδισαν και τον διαγωνισμό ιδεών «Hackathon Συνεργατισμού» που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΝ.ΚΑ.