Εμπλουτισμό της λίμνης Σμοκόβου από τον Βαθυλακκιώτη ποταμό επιδιώκει ο Δήμος Σοφάδων (φωτο & βίντεο)

Τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα της λίμνης Σμοκόβου από τον Βαθυλακκιώτη ποταμό επιδιώκει ο Δήμος Σοφάδων.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι τάχιστα να προχωρήσει ο εμπλουτισμός της λίμνης και για για το σκοπό αυτό θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο.

Για το θέμα μίλησε στον «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής λέγοντας ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες αναδεικνύουν το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της δυτικής Θεσσαλίας. «Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων που η ύδρευση και άρδευση γίνεται από τη λίμνη Σμοκόβου υπάρχει πολύ έντονο το φαινόμενο τις λειψυδρίας» σημείωσε, τονίζοντας ότι η στάθμη της λίμνης βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Βαθυλακκιώτης ποταμός
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η έναρξη της άρδευσης από τον ταμιευτήρα της Λίμνης Σμοκόβου έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία. «Έχει γίνει μεγάλη αφαίμαξη στο ελάχιστο νερό που υπήρχε έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα θα πρέπει τάχιστα να γίνει εμπλουτισμός της λίμνης.
Μόνη λύση που διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα είναι η εκτροπή του Βαθυλακκιώτη ποταμού» ανέφερε και περιέγραψε ότι πρόκειται για έναν παραπόταμο που πέφτει μέσα στον Σοφαδίτη μετά το φράγμα της λίμνης Σμοκόβου.

Προμελέτη
Πρώτο και κυριότερο μέλημα του Δήμου, επισήμανε ο κ. Κατσής, είναι η διάθεση προμελέτης σκοπιμότητας ώστε να φανεί κατά πόσο αυτό είναι εφικτό το έργο. «Να μπορέσουμε να έχουμε κάτι στα χέρια μας. Εάν δεν δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Σίγουρα τα αρδευτικά δίκτυα, η υπογειοποίηση κλπ είναι θέματα που μας απασχολούν, αλλά χωρίς εξασφαλισμένο νερό θα είναι δώρον – άδωρον.
Εφόσον οι πρώτες μελέτες μας δείξουν ότι είναι εφικτό και υλοποιήσιμο το έργο άμεσα θα προχωρήσουμε στη σύνταξη μελέτης και στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου, αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε όποιες ενέργειες απαιτείται από την πλευρά μας» δήλωσε.