Έχουν κάθε λόγο να το απολαύσουν λεπτό προς λεπτό!

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Στις 7.45 μ.μ. ώρα Αγγλίας (9.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος) Τετάρτη, 2 Ιουνίου του 1971 ξεκινούσε ο τελικός του Κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Αγιαξ στο Γουέμπλει! Ήταν η πιο μεγάλη βραδιά του διασυλλογικού Ελληνικού ποδοσφαίρου και παρέμεινε ως τέτοια για 53 ολόκληρα χρόνια!!!

Μέσα στο πέρασμα του καιρού μάλιστα απέκτησε αυτή η βραδιά και η πορεία του συλλόγου της Αθήνας μυθικές διαστάσεις. Άλλοι προσπάθησαν να την απαξιώσουν και να την “κηλιδώσουν” συσχετίζοντάς τη με το καθεστώς της επταετίας, άλλοι να την καταστήσουν ως έναν άθλο γιγάντων!

Ναι, για εκείνη την εποχή υπήρξε ένας πραγματικός άθλος. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από τα “χωμάτινα” γήπεδα και τη μιζέρια, έμπαινε στην ελιτ και γινόταν επίκεντρο σε όλο τον κόσμο! Ήταν, λοιπόν, ένα έπος και δικαίως το έχουν ως σήμα κατατεθέν της περηφάνιας τους οι φίλοι του Παναθηναϊκού!

Ουδείς καλοπροαίρετος και σοβαρός φίλαθλος (ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων) μπορεί να το απαξιώσει και να το “μικρύνει”. Δεν γίνεται, καθώς αντικειμενικά ήταν κάτι το μεγαλειώδες, το ξεχωριστό και ως τέτοιο παραμένει.

Πενήντα τρία χρόνια μετά, απόψε στις 29 Μαϊου στις 10 ώρα μ.μ. θα ζήσουμε πάλι ένα τέτοιο βράδυ! Μάλιστα επί Ελληνικού εδάφους. Ο Ολυμμπιακός αντιμετωπίζει τη Φιορεντίνα και είναι η δευτερη μόλις φορά που μία δική μας ομάδα συμμετέχει σε τελικό ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Αν μάλιστα το κατακτήσει, θα είναι η πρώτη που θα το έχει πετύχει από καταβολής!!!

Όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν και να μικρύνουν αυτή την επιτυχία, θυμίζουν εκείνους που προσπαθούν ν’ απαξιώσουν το Γουέμπλει και τους άλλους που προσπαθούν να μειώσουν την τρομερή πρόσφατη επιτυχία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ!

Βαθιά μέσα τους όμως όλοι το ξέρουν πόσο μεγάλο είναι. Γι’ αυτό και μετά τη λήξη του αποψινού τελικού τα έντονα αυτά συναισθήματα, να είστε σίγουροι ότι θα θα βρουν τρόπο έκφρασης!

Είτε από τους φίλους του Ολυμπιακού που αν το κατακτήσει η ομάδα τους θα βγουν στο δρόμο, είτε από φίλους άλλων ομάδων και κυρίως του “αιωνίου αντιπάλου” που αν το πιάρει η Φιορεντίνα επίσης θα βγουν στο δρόμο και θα το πανηγυρίσουν!!!

Κρατήστε το και θα με θυμηθείτε εκεί γύρω στα μεσάνυχτα! Πανηγυρικές εκδηλώσεις θα έχουμε σε κάθε περίπτωση! Για την ώρα, πάμε να ζήσουμε αυτή τη γλυκιά αίσθηση της προσμονής ενός τεράστιου αθλητικού ραντεβού.

Έχουν κάθε λόγο να το απολαύσουν λεπτό προς λεπτό κυρίως οι φίλοι του Ολυμπιακού που το… ονειρεύονταν! Είτε αυτοί που θα είναι μέσα στο γήπεδο, είτε οπουδήποτε αλλού.

Είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες οι στιγμές και το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάθε περίπτωση, ο,τι κι αν συμβεί, θα μείνουν ανεξίτηλες μέσα στο χρόνο…

——————————

«Ένα συναίσθημα είναι η ζωή, οργανωμένη σύμφωνα με τα όνειρά μας»

Φρανσουά  Σομέν – Γάλλος συγγραφέας