Η αρχαιολογική οικογένεια θρηνεί τον αδόκητο, ξαφνικό χαμό του καθ. Gioacchino Francesco La Torre, συν-διευθυντή του Ελληνό – Ιταλικού Αρχαιολογικού Προγράμματος στην αρχαία Σκοτούσσα Φαρσάλων, ενός λάτρη της αρχαίας Ελλάδας και ενός έμπρακτου φίλου και υποστηρικτή της σύγχρονης Ελλάδας, που έφυγε σήμερα μόλις στα 62 χρόνια του.

Όταν το 2014 ξεκινούσε το πρόγραμμα της Σκοτούσσας και άρχισα με ζήλο να εργάζομαι για την ευόδωσή του, δεν φανταζόμουν και δεν ήλπιζα ποτέ ότι θα μπορούσα να βρω έναν, όχι μόνον τόσο καλό συνεργάτη, αλλά και έναν εξαιρετικό άνθρωπο και πιστό φίλο. Η επιστημονική συνεργασία μας για 8 χρόνια υπήρξε άψογη και σταδιακά χτίσαμε προσεκτικά και με αγάπη μια βαθιά σχέση ζωής. Ο θάνατός του είναι μια σκληρή, δυσαναπλήρωτη απώλεια για όλους εμάς που ευτυχήσαμε να εργαστούμε μαζί του, να μοιραστούμε τα όνειρα και τα σχέδια του για την αρχαιολογική έρευνα στη Σκοτούσσα και τη Θεσσαλία, με την οποία, όπως συχνά έλεγε, ήθελε να ολοκληρώσει την καριέρα του. Ήθελε η τόσο επιτυχημένη σταδιοδρομία του να τελειώσει με ένα έργο για την Ελλάδα. Όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, που έδινε την άνιση μάχη με τον καρκίνο, μιλούσαμε συνεχώς και οι συνομιλίες μας τελείωναν πάντα με την ίδια ευχή από εκείνον: όταν όλο αυτό το σκοτεινό ταξίδι τελειώσει, θα γιορτάσουμε τη νίκη της ζωής με ένα μεγάλο πάρτι στη Σκοτούσσα. Αγαπημένε μου φίλε, δεν κράτησες την υπόσχεσή σου και αυτό με πονά τόσο πολύ!

Στη σύντροφο τη ζωής σου Armida και στα δυο σου παιδιά στέλνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια ενώ σε σένα αγαπημένε μου φίλε εύχομαι καλό ταξίδι…

Για όσους δεν τον ήξεραν θυμίζω ότι ο Gioacchino Francesco La Torre γεννήθηκε στη Ρώμη (4.10.1959) και ζούσε στο Agrigento. Μέχρι το θάνατό του ήταν Τακτικός Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μεσσήνης στη Σικελία.

Ήταν πτυχιούχος του κορυφαίου διεθνώς Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza».

Στη μακρά, επιτυχημένη και καταξιωμένη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία του εργάστηκε ως αρχαιολόγος στο Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τον Μάρτιο του 1988 έως τον Οκτώβριο του 2001, ενώ από τον Νοέμβριο 2001 ανέλαβε υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Μεσσήνης ως Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και από τον Νοέμβριο 2014 ως Τακτικός Καθηγητής.

Έχει διδάξει Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιολογία και Αρχαιολογία γηγενών πληθυσμών της Νότιας Ιταλίας και Σικελίας, συμμετείχε και διηύθυνε πολλά ανασκαφικά και ερευνητικά προγράμματα στη Νότια Ιταλία, τη Σικελία και την Ελλάδα από το 1980 έως τον θάνατό του, ενώ από το 2013 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μεσσήνης. Δημοσίευσε περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες, ανάμεσά τους και 6 μονογραφίες.

Ο Gioacchino Francesco La Torre από το 2014 ήταν συν-διευθυντής, μαζί με την αρχαιολόγο της ΕΦΑΛΑΡ κυρία Σοφία Καραπάνου, του Ελληνό – Ιταλικού Αρχαιολογικού Προγράμματος στην αρχαία Σκοτούσσα Φαρσάλων, όπου μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων εκπονεί μια συστηματική έρευνα με τη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών, που απέδωσε νέα στοιχεία, όπως η τοπογραφική αποτύπωση του χώρου, η επιφανειακή έρευνα της αστικής ζώνης, η ανασκαφή ενός μεγάλου δημοσίου κτηρίου, η ανασύσταση της πορείας των οχυρώσεων και η ανασκαφή της μνημειακής ανατολικής πύλης.

Βάσω Κων. Νούλα
Αρχαιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις του Αρχαιολογικού Προγράμματος της αρχαίας Σκοτούσσας Φαρσάλων

Πηγή: ifarsala.gr

Έφυγε από τη ζωή ο Francesco La Torre - Επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Σκοτούσσα