Είχαν ρημάξει καφετέριες στη Λάρισα- έξι συλληφθέντες οι περισσότεροι ανήλικοι

Είχαν διαρρήξει και σπίτια στηνπόλη

Στη φυλακή, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, οδηγήθηκε χθες ένας 24χρονος Λαρισαίος που είχε συλληφθεί μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας με αφορμή διαρρήξεις.

Ο 24χρονος είναι ο δεύτερος που προφυλακίζεται από τους συνολικά έξι συλληφθέντες, όπως αναφέρει η “Ελευθερία“, ομάδα η οποία το τελευταίο πεντάμηνο είχε μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» ιδιοκτητών καφέ της Λάρισας με αφορμή και τις διαδοχικές διαρρήξεις στα καταστήματά τους και ειδικότερα, όχι τόσο για τα χρήματα που αφαιρούσαν από τις ταμειακές όσο και για το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούσαν, στα ίδια και τα ίδια καφέ, σπάζοντας πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να εισέλθουν στα καταστήματα και να κλέψουν χρήματα, τηλεοράσεις, αλλά και… βρώσιμα κατεψυγμένα προϊόντα. Διαδοχικές ήταν και οι διαρρήξεις και σε κυλικεία σχολείων, όπως συνέβη δύο φορές στο ίδιο Δημοτικό και μία τρίτη φορά στο συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι έξι δράστες, ενεργώντας με διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση και αλλάζοντας «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικό των προσώπων τους, από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι και τα τέλη του περασμένου Μαΐου που συνελήφθησαν, δρούσαν συνήθως ξημερώματα, παραβιάζοντας πόρτες και παράθυρα και σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους είτε με κλωτσιές είτε με διάφορα αντικείμενα.

Έτσι, αφαίρεσαν χρήματα από τις ταμειακές μηχανές, όπως και τρεις τηλεοράσεις με διάφορες καλωδιώσεις, μία γεννήτρια, βρώσιμα κατεψυγμένα προϊόν τα, δύο μπιτόνια βενζίνης, ένα βιδολόγο και έναν τροχό χειρός. Αποκομίζον- τας το χρηματικό ποσό των 6.633 ευρώ (μαζί με την αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων), ενώ αρκετά μεγάλο ήταν το κόστος των ιδιοκτητών να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, οι έξι διέπραξαν συνολικά 25 κλοπές (εκ των οποίων οι τέσσερις σε απόπειρα) και ειδικότερα διέρρηξαν δύο σχολικά κτίρια (συνοικιακό Δημοτικό Σχολείο και το συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο), δεκαπέντε καφετέριες, τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, ένα Ι.Χ., φορτηγό αυτοκίνητο, καθώς και δύο κλοπές μοτοσυκλετών που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου Μαΐου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Λάρισας, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ., είχαν εντοπίσει «2 εκ των δραστών να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1 καπέλο, τύπου τζόκεϊ, 2 κατσαβίδια, 1 ζευγάρι γάντια, 1 μονό γάντι, το χρηματικό ποσό των 4,56 ευρώ και οι κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας ενός από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την παράνομη δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί εντόπισαν κρυμμένους σε άλλο σταθμευμένο σε οδό της πόλης Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 2 ακόμα δράστες, οι οποίοι, όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα, με τη συνδρομή 1 ακόμα ατόμου, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθόσον έγιναν αντιληπτοί, ενώ επιπλέον 4 από τους δράστες, τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης-05-2024, ενέχονται σε κλοπή σε κατάστημα – καφέ.

Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 ζευγάρι γάντια, 1 ολοπρόσωπη κουκούλα (μπαλακλάβα), 1 φακός και 1 παντελόνι αθλητικής φόρμας. Επιπρόσθετα, σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 1 σφυρί έκτακτης ανάγκης αυτοκινήτου, με το οποίο έθραυαν τις υά- λινες θύρες των καταστημάτων και είδη ένδυσης και υπόδησης».

Σημειώνεται ότι πέραν των δύο 24χρονων που προφυλακίστηκαν, οι άλλοι τέσσερις δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η ανάθεση της επιμέλειας στην Υπηρεσία Ανηλίκων, αφού οι περισσότεροι των δραστών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», είναι ανήλικοι.