Η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που έγινε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που κατέκλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίστηκε την Τετάρτη μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή. Η ευρωβουλευτής τίθεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλα το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Michel
Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο Σβεν Μαρί, σε μια σύντομη δήλωση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης και ήλθε με πρωτοβουλία του ανακριτή της υπόθεσης.

Mari
O δικηγόρος Σβεν Μαρί

Η σύλληψη 

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ,  ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη  Καϊλή  κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και  μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Κλείσιμο

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον εγχώριο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο Παντσέρι και η συμφωνία

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Παντσέρι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας και για τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σε αντάλλαγμα για τις «πολύτιμες πληροφορίες» που θα δώσει στους εισαγγελείς, θα εκτίσει μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Η Εύα Καϊλή ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εμπλέκεται στο Qatargate, η οποία παρέμενε προφυλακισμένη, πράγμα που είχε οδηγήσει και σε αρνητικά δημοσιεύματα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η Liberation.   Με την απόφασή του, ο ανακριτής δέχεται ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την προφυλάκισή της – δηλαδή ο κίνδυνος να αποδράσει ή να  αλλοιώσει στοιχεία. 

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ: 

kaili1
kaili2