Ενωση Καταναλωτών Βόλου: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, όπως είχε δεσμευτεί, προχώρησε στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Τιμών και στη συγκρότηση ομάδων, οι οποίες έχουν αναλάβει να καταγράφουν στοιχεία, με στόχο να εντοπίζουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και όχι μόνο, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών.

Τα πρώτα στοιχεία που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει η Ενωση Καταναλωτών είναι εκείνα που επεξεργάστηκε η ομάδα εργασίας «Περιβάλλον, ενέργεια, νερό, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Η ομάδα προχώρησε σε ανάλυση των γραφημάτων με τις τιμές του φυσικού αερίου έως 30/04/2023 και παρατήρησε ότι ενώ υπάρχει μείωση τιμών στον τιμοκατάλογο της ευρωπαϊκής αγοράς, αυτή δεν επηρέασε τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της Ελλάδας.

Ετσι, ενώ το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF κλείνει κάτω από τα 40 ευρώ/ MWh, οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 94 ευρώ/MWh έως 134 ευρώ/MWh και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν τα 192,72 ευρώ/MWh.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΝΚΑ Θεσσαλίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, αλλά μένει να δούμε πόση ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί κατά προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τέλος, παρά τη σταθερά αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο, η ελληνική αγορά δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις χαμηλές τιμές καυσίμων της Ευρώπης λόγω της χρονικής καθυστέρησης με την οποία λειτουργεί και λόγω άλλων ιδιαιτεροτήτων της, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, επισυνάπτοντας παράλληλα το σχετικό συγκριτικό γράφημα για τις τιμές στο φυσικό αέριο.

«Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα προκαλούν ίλιγγο. Πολλοί καταναλωτές έχουν διαμαρτυρηθεί ότι μολονότι δεν είχαν μεγάλη κατανάλωση καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου – Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος.

Κώστας Λυχναρόπουλος: Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα προκαλούν ίλιγγο. Πολλοί καταναλωτές έχουν διαμαρτυρηθεί ότι μολονότι δεν είχαν μεγάλη κατανάλωση καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά

«Στο αέριο η κιλοβατώρα ήταν τον Ιανουάριο στα δεκατρία λεπτά με ελάχιστη επιδότηση από το κράτος. Τον Φεβρουάριο έπεσε στα οκτώ ευρώ η κιλοβατώρα και τον Μάρτιο στα επτά λεπτά, όταν προ ενεργειακής κρίσης βρισκόταν γύρω στα τρία λεπτά. Όμως οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν την ενέργεια με τριπλάσια και τετραπλάσια ποσά. Για αυτό δεν ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να αποκλιμακωθούν οι τιμές, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε ακριβότερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.