Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4ήμερη επίσκεψη Ιταλών φοιτητών στη Λίμνη Πλαστήρα από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια.
Η συνεργασία του Δήμου και του Τμήματος Ελληνικών της Σχολής Διερμηνέων και Μεταφραστών του Πανεπιστημίου Τεργέστης, έχει ως στόχο την υποστήριξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών, μέσω μεταφράσεων και γλωσσικών προσαρμογών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της Ελληνο – Ιταλικής συνεργασίας και την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις αρχικά στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Μορφοβούνι. Ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο και εικαστικό επιμελητή κ. Παναγιώτη Νάνο, ο οποίος παρουσίασε την ταυτότητα, το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς των έργων. Επίσης έκαμε αναφορά στην ιστορικότητα της περιοχής και τα έργα με ανάλογο περιεχόμενο, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην τραγική ιστορία Ιταλικής κατοχής και της Μεραρχίας Πινερόλο η οποία διασώθηκε χάρη στην υπέρβαση του τοπικού πληθυσμού. Ακολούθησαν επισκέψεις των φοιτητών σε μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής και ξενάγηση από τον αντιδήμαρχο κ Θωμά Στεργιόπουλου, ο οποίος είχε την ευθύνη φιλοξενίας των φοιτητών στην κατασκήνωση της Νεράϊδας.
Την διπλή μετάφραση έκαμαν οι συνοδοί καθηγητές κ. Μαρία Κασσωτάκη και ο Ελληνιστής κ. Giakomo Klein. Ως αντίδωρο της φιλοξενίας, οι φοιτητές θα μεταφράσουν στην Ιταλική γλώσσα κείμενα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, τα οποία προορίζονται για την Ιταλική τουριστική αγορά.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Νάνος αναφέρει: «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη Λίμνη Πλαστήρα σε ανοιχτό εκπαιδευτικό κέντρο για όλες τις βαθμίδες, ιδιαίτερα με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με σημείο αναφοράς την κατασκήνωση της Νεράϊδας για την οποία εξασφαλίσαμε άδεια λειτουργίας όλο το χρόνο, στοχεύουμε να γίνει διεθνής τόπος συνάντησης Σχολών με κοινά επιστημονικά πεδία. Η Λίμνη Πλαστήρα μπορεί να γίνει αποδέκτης επιστημονικής γνώσης, τόπος συνάντησης Ελλήνων και ξένων φοιτητών, δίαυλος επικοινωνίας, επαφής, συνεργασίας, με πολλαπλά οφέλη».
Ο αντιδήμαρχος για θέματα διεθνών συνεργασιών, προγραμμάτων Erasmus και πρόεδρος της Κατασκήνωσης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος διότι η συνεργασία με το πρώτο ξένο Πανεπιστήμιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση, γνώρισαν την περιοχή μας, βίωσαν για 4 ημέρες την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και φεύγουν ενθουσιασμένοι. Νομίζω ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την περιοχή και αποδείξαμε ότι ο Δήμος μας είναι εξωστρεφής και για πρώτη φορά ανοίγει πανιά με διεθνή προοπτική. Ήδη με τους Ιταλούς καθηγητές συμφωνήσαμε να διευρύνουμε την συνεργασία μας και σε άλλα επίπεδα».