Στην Καρδίτσα δίνουν την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου «ραντεβού» με τα τρακτέρ τους οι αγρότες από διάφορες περιοχές του Νομού.

Οι αγρότες στις 11 το πρωί θα προχωρήσουν σε δυναμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας όπως είχε αποφασιστεί σε πρόσφατη σύσκεψη και το οποίο αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο μήνυμα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Σε όλη τη χώρα οι αγρότες βρίσκονται υπ’ ατμόν και φυσικά τα βλέμματά τους είναι στραμμένα και φέτος στην Καρδίτσα, ενώ η πορεία κλιμάκωσης των κινητοποίησεων θα αποφασιστεί στις 9 Δεκεμβρίου στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Διοίκηση της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι το συλλαλητήριο των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για το ξεκίνημα συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
Τα προβλήματα των αγροτών αφορούν:
– Το πολύ υψηλό και συνεχώς διογκούμενο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα η τιμή του πετρελαίου, που ξεπερνάει το 1,50 ευρώ το λίτρο. Ανάλογα ακριβό είναι το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό, αλλά και όλα τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.

– Οι χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και μαζί η παγίωση του καθεστώτος των «ανοιχτών τιμών», που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο έλεος των εμπόρων και να μη γνωρίζουν πότε και πόσο θα πληρωθούν για την παραγωγή τους.

– Οι συνεχιζόμενες μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που θα αυξηθούν κι άλλο με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2021-2027.

– Η υψηλή φορολογία και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που, μαζί με τα άλλα χαράτσια, κατατρώνε πάνω από το 50% του λειψού αγροτικού εισοδήματος.

– Οι παρακρατήσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και οι απειλές για κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ και τράπεζα, καθώς και η μη θέσπιση ακόμη του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικου λογαριασμού.

– Οι ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει ή κοροϊδεύει μοιράζοντας ψίχουλα αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς, οι οποίοι πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους σε ασφάλιστρα.
– Η μη κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

«Συνεχίζουμε το δίκαιο
αγώνα μας, θα νικήσουμε»

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν κατά τόπους οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Αγροτικός Σύλλογος Κοσκινά

Τη σημασία της μαζικής συμμετοχής των αγροτών στο συλλαλητήριο υπογραμμίζει και ο Αγροτικός Σύλλογος Κοσκινά. Αναφέρει: « Φθάσαμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καθεστώς των ανοιχτών τιμών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουμε όλοι μας ότι τα εισοδήματά μας έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Τους λόγους τους γνωρίζουμε: κόστος παραγωγής στα ύψη, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, φορολογία και ασφάλιση λεηλατούν το εισόδημα, ψαλίδι στις ενισχύσεις, χαράτσια κλπ.
Καλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά με τα τρακτέρ στην κινητοποίηση της Τετάρτης που θα γίνει στην Καρδίτσα. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή μας, θα νικήσουμε».
Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού
Στους αγρότες απευθύνεται με κάλεσμα και ο Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού: «Τα βάρβαρα αντιαγροτικά μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται και εφαρμόζονται μας οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό.
Οι δραστικές περικοπές στα ελάχιστα ψίχουλα που θα εισπράτταμε μας οδηγούν στην καταστροφή. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε!
Οι αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. μας οδηγούν στο αδιέξοδο, μας ξεκληρίζουν.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή. Δεν υπάρχει άλλος δερόμος παρά μόνο ο δρόμος του αγώνα για να προστατέψουμε το δίκιο μας, τον ιδρώτα μας και για να ανοίξουμε ένα δρόμο χωρίς άγρια εκμετάλλευση των μεγαλεμπορων, των πολυεθνικών.
Όλοι στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στην Καρδίτσα με τα τρακτέρ στις 11 π.μ. Στην Κεντρική Πλατεία. Συνεχίζουμε τον αγώνα, θα νικήσουμε».

Αγροτικός Σύλλογος Λεονταρίου

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Λεονταρίου τονίζοντας: « η επιβίωσή των οικογενειών γίνεται χρόνο με το χρόνο πιο δύσκολη. Οι συνθήκες καλλιέργειας έχουν γίνει ανυπόφορες για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.
Η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση της Τετάρτης πρέπει να είναι μαζική. Στέλνουμε μήνυμα και ετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση».