Φώναζαν για την αντιπλημμυρική θωράκιση, κι όμως χάθηκε ο πιο παραγωγικός κάμπος

Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε συνέντευξη, σε κάθε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη, θυμάμαι πάντα τους εκπροσώπους του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο Ν. Καρδίτσας να επισημαίνουν τη σημασία υλοποίησης ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικά μετά τον «Ιανό», οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, χτυπούσαν το καμπανάκι ότι ο κάμπος θα ξαναπλημμυρίσει και έθεταν ψηλά στη λίστα των αιτημάτων τους την υλοποίηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Η ζημιά που έχει υποστεί ο κάμπος της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας είναι ανυπολόγιστη, πολλαπλάσια του «Ιανού» αφού χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, πνίγηκαν χιλιάδες κτηνοτροφικά ζώα, καταστράφηκαν ζωοτροφές, επαγγελματικός εξοπλισμός, μελίσσια κλπ. Από τη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προέρχεται ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της εγχώριας φυτικής παραγωγής: το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε σιτάρι και κριθάρι, η μισή βαμβακοπαραγωγή και ντοματοπαραγωγή κλπ.

Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το ένα πέμπτον του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Επίσης σχεδόν το ένα πέμπτο του βοείου και κρέατος και γάλακτος, το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος κλπ.

Για να είμαστε όμως πιο σωστοί, αυτά όλα, παράγονταν στη Θεσσαλία μέχρι την τωρινή καταστροφή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται πολύ δύσκολοι καιροί αρχής γενομένης από τον παραγωγικό κάμπο και τα αγροκτηνοτροφικά νοικοκυριά που ξεκληρίστηκαν και κατ’ επέκταση για τον αστικό πληθυσμό. Ο παραγωγικός κάμπος αποτελούσε τον αιμοδότη του αστικού πληθυσμού, των πόλεων όπως η Καρδίτσα που η οικονομία της βασίζεται στο εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, στις συντάξεις κλπ.

Και μην γελιόμαστε, δεν είναι μόνο η οικονομική αιμορραγία, είναι και η «αιμορραγία» της διατροφικής παραγωγής (φυτικής – κτηνοτροφικής). Μειωμένη παραγωγή, σημαίνει εισαγωγές, σημαίνει εκτόξευση τιμών. «Επιτέλεια αλφαδιά» στον κάμπο που ανέφερε ειρωνικά σε τηλεοπτική παρέμβαση και ο Παλαμιώτης Βάιος Παπαθανασίου. Δεν είναι ούτε αναποδιά, δεν είναι ο κακός μας ο καιρός. Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα, ο πιο παραγωγικός κάμπος της χώρας δεν έχει θωρακιστεί απέναντι στις πλημμύρες.
Κ.Π.