Όλες οι πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των Αγράφων ξεδιπλώθηκαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Παυσίλυπο από την Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με την ΠΕ Καρδίτσας, την ΠΕ Ευρυτανίας και τον ΟΠΑΣΤΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν εξαιρετικές ομιλίες για την πολύπλευρη σημασία και αξία των Αγράφων ως ένας ενιαίος γεωγραφικός και ιστορικός χώρος.

Ειδικότερα έγιναν οι εξής ομιλίες:

-απο τον πανασιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο της Ι.Μ. Γεννέσεως της Θεοτόκου Πετριλίων Αργιθέας Αγράφων π. Θεόκλητο Δήμου, με θέμα: <<Αγραφα: Προπύργιο Ορθοδοξίας>>

-από τη Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλία Μαντζανά, με θέμα “Η Μνημειακή Τοπογραφία των Αγράφων”

-από τον Δήμαρχο Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου, με θέμα:”Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων” (Δήμοι: Αργιθέας, λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων Ευρυτανίας).

-από τη Φιλόλογο – Ποιήτρια κ. Γεωργία Γιώτα, με θέμα: “Το βιβλίο Τ΄ Αγραφα της Πίνδου”.

-από τον Δικηγόρο και Γ.Γ της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Σούφλα Κωνσταντίνο με θέμα: “Η Σαραντάχρονη προσφορά της Ε.Α.Χ.”.

Με την ευκαιρία το Δ.Σ. της ΕΑΧ απένειμε αναμνηστικά στους συγγραφείς και Συλλόγους που πρόσφεραν βιβλία και λαογραφικό υλικό για τον εμπλουτισμό της Αγραφιώτικης Βιβλιοθήκης ενώ η εκδήλωση έκλεισε με δημοτικά τραγούδια και χορούς Αγράφων, απο τον Χρυσόστομο Μητροπάνο και τα χορευτικά τμήματα Λαμπερού, Αμπελικού και Κέδρου σε επιμέλεια Γιάννη Κουτή.