Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Καρδιτσιώτες όσοναφορά στη κατανάλωσηαρνιού και κατσικιού μετάτα κρούσματα πανώληςπου εντοπίστηκαν στηΘεσσαλία.
Οπως τόνισε στο “ΝΑ” οΠροεδρος του ΣυλλόγουΚρεοπωλών κ. Κ. Μπέσιοςτις τελευταίες ημέρες η ζήτηση για αρνί και κατσίκιέχει μειωθεί κατακόρυφακαι οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Βέβαια όπως σημειώνειστην αγορά δεν υπάρχειαρνίσιο ή κατσικίσιο κρέαςεξαιτίας της απαγόρευσηςτων σφαγών στο πλαίσιοτων μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό τηςεξάπλωσης της νόσου.
Πάντως ο κ. Μπέσιος εξέφρασε έντονη ανησυχία γιααύξηση στην τιμή της τουαρνιού και του κατσικιού,καθώς τα χιλιάδες αιγοπρόβατα που θανατώθηκανλόγω της πανώλης έχουνήδη προξενήσει μεγάλο έλλειμμα στην αγορά.
Ο κ. Μπέσιος εκτίμησεότι όταν αρθούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ητιμή των αιγοπροβάτων θαεκτοξευθούν και θα προκληθούν αρρυθμίες στην αγορά.
Σύμφωνα με τα μέχριτώρα στοιχεία τα είκοσιαπό αυτά εντοπίζονται στηΘεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στηνΑττική. Επίσης, έως τώραέχουν γίνει σφαγές 10.768ζώων και αναμένονταιάλλες 2.000 άμεσα.
Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθούν να βρίσκονται οι αρμόδιεςυπηρεσίες της ΠεριφέρειαςΘεσσαλίας. Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηςΠεριφέρειας ζητά τηνάμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρωνζωοτροφών, τους οποίουςκαλεί να βρίσκονται σεαπευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιεςυπηρεσίες, προκειμένου ναδηλώνουν κάθε πιθανόκρούσμα. Με τα μέχρι τώραεπιστημονικά δεδομένα, ηπανώλη των αιγοπροβάτωνδεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας(γάλα – κρέας) διακινούνταιμέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοίκανονισμοί. Ειδικότερα, τογάλα διακινείται κανονικάέπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούςκαι για 15 δευτερόλεπτακαι το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από τηναπαραίτητη θερμική επεξεργασία.











