Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Καρδιτσιώτες όσον αφορά στη κατανάλωση αρνιού και κατσικιού μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία.
Οπως τόνισε στο “ΝΑ” ο Προεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών κ. Κ. Μπέσιος τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση για αρνί και κατσίκι έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Βέβαια όπως σημειώνει στην αγορά δεν υπάρχει αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας εξαιτίας της απαγόρευσης των σφαγών στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Πάντως ο κ. Μπέσιος εξέφρασε έντονη ανησυχία για αύξηση στην τιμή της του αρνιού και του κατσικιού, καθώς τα χιλιάδες αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης έχουν ήδη προξενήσει μεγάλο έλλειμμα στην αγορά.
Ο κ. Μπέσιος εκτίμησε ότι όταν αρθούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις η τιμή των αιγοπροβάτων θα εκτοξευθούν και θα προκληθούν αρρυθμίες στην αγορά.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική. Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.
Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθούν να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα – κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.