Σε 578 ανήρθαν οι περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών, που εισήχθησαν το 2022 στην ΕΕ με υπερβολική παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, από τις οποίες πάνω από τα μισές προέρχονται από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2022, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 578 ειδοποιήσεις για ακατάλληλα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έφτασαν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε  ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.

Το 50,52%  (292 ειδοποιήσεις) των φορτίων, που απορρίφτηκαν αντιστοιχούν σε ακατάλληλα για κατανάλωση εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2022, τα οποία προσπάθησε η Τουρκία να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ.

Τα προϊόντα

Πρώτες στη λίστα των ακατάλληλων προϊόντων αναδείχτηκαν οι τούρκικες πιπεριές, όπου 78 φορτία με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, προσπάθησαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα φορτία καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της κοινότητας.

Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις, τα σταφύλια με 48, τα μανταρίνια με 23, τα ρόδια 13 περιπτώσεις, 12 στα πορτοκάλια, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται μεταξύ διαφόρων προϊόντων φρούτων και λαχανικών.

Οι χώρες προέλευσης

Εκτός όμως από την Τουρκία, ακατάλληλα για κατανάλωση φορτία με εντοπίστηκαν από την Αίγυπτο (40 φορτία), την Ινδία και την Ουγκάντα (​​με 21 φορτία η κάθε μία), την Κένυα (18 φορτία), την Κίνα (με 16 φορτία) και 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από την Μαδαγασκάρη. Επίσης, την λίστα των 10 χωρών συμπληρώνει ο Ισημερινός και το Ιράν με 9 ακατάλληλα φορτία προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι ι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

«Εφίσταται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το 2023 ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας καθ’ ότι στο 2022 οι επιδόσεις της xώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.